پاسخ اجمالی:
حديث «سفينه» را حداقل 8 نفر از صحابه مانند: ابوذر، ابوسعيد خدرى، ابن عباس، عبدالله بن زبير و على(ع) از پيامبر(ص) نقل كرده اند. ابوذر می گوید: پیامبر(ص) فرمود: «اهل بيت من در ميان شما همانند كشتى نوح اند هر كس بر آن سوار شود نجات مى يابد و هر كسى از آن جدا شود، هلاك مى گردد». به گفته شيخ محمد امين انطاكى، تمام علماى اسلام متفقند كه حديث سفينه از احاديث صحيحه و مستفيضه نزديك به حد تواتر است و تعداد زيادى از حافظان، ائمه حديث و اهل سيره و تواريخ در مؤلفات و مجامع حديث خود، آن را نقل كرده اند.
پاسخ تفصیلی:
«حديث سفينه» را حداقل هشت نفر از صحابه از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله) نقل كرده اند که عبارتند از: ابوذر، ابوسعيد خدرى، ابن عباس، اَنَس، عبدالله بن زبير، عامربن واثله، سلمة بن الاكوع و على(عليه السلام).(1)
احاديث فوق در دهها كتاب از كتب معروف اهل سنت آمده است كه ذيلا به قسمتى از آنها اشاره مى شود و توضيح بيشتر را به كتابهاى شريف «احقاق الحق» جلد نهم و «خلاصه عبقات» جلد 4 و كتب ديگر وا مى گذاريم.
1ـ ابوذر در كنار خانه كعبه دست در حلقه در خانه كرده و مى گفت: كسى كه مرا مى شناسد، مى شناسد و هر كس مرا نمى شناسد بداند من ابوذر غفارى هستم: «سَمِعْتُ رَسُولَ اللهِ(صلى الله عليه وآله) يَقُولُ مَثَلُ اَهْلِبَيْتى فيكُمْ كَمَثَلِ سَفينَةِ نُوح فى قوم نُوح مَنْ رَكِبَها نَجى وَ مَنْ تَخَلَفَ عَنْها هَلَكَ» و در روايتى آمده است: «وَ مَنْ تَخَلَّفَ عَنْها غَرَقَ»؛ (از رسول خدا(صلى الله عليه وآله) شنيدم كه مى فرمود: اهل بيت من در ميان شما همانند كشتى نوح اند هر كس بر آن سوار شود نجات مى يابد و هر كسى از آن جدا شود، هلاك مى گردد [و در روايتى غرق مى شود]).(2) و به اين ترتيب در درياى طوفان زده زندگى، كشتى نجات آنها هستند.
2ـ ابن عباس و همچنين سلمة بن الاكوع ـ مطابق نقل ابوالحسن على بن محمد شافعى، مشهور به ابن مغازلى، در كتاب مناقب ـ از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله) نقل مى كنند كه فرمود: «مَثَلُ اَهْلِ بَيْتى فيكُمْ مَثَلُ سَفينَةِ نُوح، مَنْ رَكِبَها نَجى وَ مَنْ تَخَلَّفَ عَنْها هَلَكَ». اين عبارتى است كه از ابن عباس نقل شده، ولى عبارت ابن اكوع از اين فشردهتر است: «مَثَلُ اَهْلِ بَيْتى مَثَلُ سَفينَةِ مَنْ رَكِبَها نَجى».
شيخ محمد امين انطاكى نويسنده كتاب «لماذا اخترت مذهب اهل البيت»؛ (چرا مذهب اهل بيت(عليهم السلام) را برگزيدم) در بحث حديث سفينه مى گويد: «تمام علماى اسلام اتفاق نظر دارند كه اين حديث شريف از احاديث صحيحه و مستفيضه نزديك به حد تواتر است و تعداد زيادى از حافظان و ائمه حديث و اهل سيره و تواريخ در مؤلفات و مجامع حديث خود، آن را نقل كرده اند كه عدد آنها بالغ بر يكصد نفر مى شود و همگى آن را به عنوان حديثى مورد قبول پذيرفته اند. سپس مى افزايد «غير مسلمانان نيز اين حديث را به عنوان يك حديث اسلامى نقل كرده اند».(3)
در كتاب عبقات الانوار اين حديث را از نود و دو كتاب كه به وسيله نود و دو نفر از دانشمندان معروف اهل سنت تأليف يافته به طور مشروح و با تمام مشخصات نقل مى كند. در ملحقاتى كه نويسنده خلاصه عبقات الانوار ذكر كرده است، اين حديث را از هشت نفر از صحابه و هشت نفر از تابعين، سه نفر از علماى قرن دوم، هشت نفر از علماى قرن سوم، چهارده نفر از علماى قرن چهارم، و به همين ترتيب قرن به قرن، تا قرن معاصر پيش رفته و همه را با نام و نشان بر شمرده است.(4)،(5)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.