پاسخ اجمالی:
عدّه اى از علماى اهل سنّت به ناصبى و معاند بودن ابن تیمیه نسبت به اهل بیت (ع) اعتراف کرده اند. مثلا: ابن حجرعسقلانی، ابن حجر هیثمى، علامه زاهد کوثرى، شیخ عبدالله غمارى، حسن بن على سقّاف، علامه شیخ کمال الحوت، شیخ عبدالله حبشى، سلیمان بن صالح خراشى از قول شیخ حسن، ناصر الدین البانى (محدّث وهّابى) و بسیاری دیگر.
پاسخ تفصیلی:
عدّه اى از علماى اهل سنّت به ناصبى و معاند بودن ابن تیمیه نسبت به اهل بیت (علیهم السلام) اعتراف کرده اند. به طور مثال:
ابن حجر عسقلانى در بخشى از شرح حال ابن تیمیه مى گوید: «چه بسیار از مبالغه اش در توهین به کلام رافضى (علامه حلّى) که منجر به ایراد نقص و توهین به على شد»(1)
و در جایى دیگر مى گوید: «ابن تیمیه در حقّ علی(علیه السلام) مى گوید: او در هفده مورد اشتباهاتى با نصّ قرآن داشته است».(2)
در جایى دیگر مى گوید: «مردم درباره ابن تیمیه اختلاف دارند: برخى او را به تجسیم نسبت مى دهند و گروهى نیز او را به کفر و عده اى به نفاق نسبت داده اند، به جهت نسبت ناروایى که به على (علیه السلام) مى دهد».(3)
ابن حجر هیثمى درباره ابن تیمیه مى گوید: «وى کسى است که خداوند متعال، او را خوار و گمراه و کور و کر و ذلیلش کرد. صاحبان علم به این مطلب تصریح نموده اند».(4)
علامه زاهد کوثرى در بخشى از کلماتش در ردّ ابن تیمیه مى گوید: «... از کلمات او آثار بُغض و دشمنى با على(علیه السلام) ظاهر مى گردد».(5)
شیخ عبدالله غمارى در بخشى از ردّیه اش علیه ابن تیمیه مى گوید: «علماى عصرش او را به جهت انحرافش از على(علیه السلام) به نفاق نسبت دادند(6).
حسن بن على سقّاف مى گوید: «ابن تیمیه کسى است که او را شیخ الاسلام مى نامند و گروهى نیز به کلماتش استدلال مى کنند؛ در حالى که او ناصبى و دشمن على است و به فاطمه (علیها السلام) نسبت نفاق داده است».(7)
علامه شیخ کمال الحوت نیز در ردّ خود بر ابن تیمیه بابى را به نام (افتراءات ابن تیمیه بر امام على (ع)) به این موضوع اختصاص داده است(8).
شیخ عبدالله حبشى مى گوید: «ابن تیمیه، على بن ابى طالب(علیه السلام) را سرزنش مى کرد و مى گفت: جنگ هاى او به ضرر مسلمین بوده است».(9).
سلیمان بن صالح خراشى در کتاب خود مى گوید: «از شیخ حسن مالکى شنیدم که در یکى از مجالس مى گفت: در ابن تیمیه مقدارى نصب و عداوت على وجود دارد».(10)
ناصر الدین البانى (محدّث وهّابى) بعد از تصحیح حدیث ولایت «و هو ـ یعنى على ـ ولىّ کلّ مؤمن بعدى» که از رسول خدا(صلى الله علیه وآله) رسیده است، مى گوید: «عجیب این که چگونه شیخ الاسلام ابن تیمیه، این حدیث را تکذیب و انکار مى کند،(11) همان کارى که با حدیث سابق کرد، با وجود سندهاى صحیح که براى حدیث وجود دارد و این چیزى جز تسرّع و مبالغه گویى در ردّ بر شیعه نیست(12).(13)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.