پاسخ اجمالی:
ابن تیمیه مى گوید: «این حدیث در هیچ یک از کتاب هاى مسلمانان وجود ندارد، نه در صحاح و نه در مسانید و سنن و مغازى و تفسیر». در حالی که مستدرک حاکم، متقى هندى در کنز العمال، ابن اثیر در الکامل، ضیاء مقدسى در المختارة و احمد بن حنبل در المسند حدیث را با سند صحیح نقل کرده است.
پاسخ تفصیلی:
ابن تیمیه درباره حدیث «یوم الدار» مى گوید: «این حدیث در هیچ یک از کتاب هاى مسلمانان وجود ندارد، نه در صحاح و نه در مسانید و سنن و مغازى و تفسیر»!(1)؛ ولى نقل راویان از صحابه پیامبر(صلى الله علیه وآله) و مورخان بزرگ اهل سنت و اعتراف علما به صحت سند این واقعه، بطلان و کذب گفتار او را به وضوح نمایان مى کند.
ماجراي «یوم الدار» از جمله فضایل ده گانه اى است که به امیرالمؤمنین(عليه السلام) اختصاص دارد و در حدیث صحیح از ابن عباس نقل شده است.(2)
متقى هندى در «کنز العمال»(3) نقل کرده که طبرى این حدیث را تصحیح کرده است. تأیید بر این نسبت این که طبرى این خبر را در تاریخ خود بدون هیچ اعتراضى نقل کرده است و عده اى دیگر نیز با همان سند این حدیث را نقل کرده اند، بدون آن که اعتراضى نسبت به سند آن داشته باشند. و به همین جهت است که طبرى نتوانسته در سند آن خدشه نماید، لذا در تفسیر خود در صدد تحریف متن برآمده است.
ابوالصلاح حلبى در «تقریب المعارف» مى گوید: «و قد اطبق الناقلون من الفریقین على هذا النقل کنقلهم المعجزات»؛ (ناقلین از فریقین بر نقل این واقعه، همانند نقل معجزات اتفاق دارند).(4)
احمد بن حنبل در «المسند» حدیث را با سند صحیح نقل کرده است.(5)
ابن اثیر در «الکامل» قصه را از مسلّمات تاریخى برشمرده است.(6)
ضمن اينكه این حدیث از روایات «تفسیر طبرى» و ابن ابى حاتم رازى و بغوى به حساب مى آید. کسانى که ابن تیمیه در «منهاج السنة» به آن کتب استدلال کرده است. او طبرى و ابن ابى حاتم و برخى دیگر از مفسّرین را این گونه توصیف مى کند که آنان از جمله کسانى هستند که روایات جعلى را نقل نمى کنند.(7)
و نیز مى گوید: اینان کسانى هستند که در اسلام زبان صادقى داشته و تفاسیرشان متضمّن منقولاتى است که در تفسیر به آن ها اعتماد مى شود.(8)
همچنين این حدیث از جمله روایات کتاب «المختارة» ضیاء مقدسى است که التزام به صحّت احادیث آن داده است، و نیز حافظ ابن حجر براى اثبات صحّت یکى از احادیث مى گوید: «این حدیث از جمله احادیثى است که ضیاء مقدسى در «المختارة» از «المعجم الکبیر» نقل کرده است»، و ابن تیمیه تصریح کرده که احادیث «المختارة» اصحّ و اقوى از احادیث مستدرک است».(9)
[گويا ابن تيميه حتي كساني را كه مورد قبول او هستند را هم مسلمان نمي داند كه ادعا كرده «در کتاب هاى مسلمانان وجود ندارد»! و يا بدون اين كه تفحصي در كتب آنها داشته باشد چنين سخنان بيهوده اي را به زبان آورده است].(10)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.