پاسخ اجمالی:
دو فرق اساسی بین معجزه وسحر وجود دارد: 1- ساحران همیشه کارهاى محدودى را انجام مى دهند که آن را تمرین کرده و بر آن مسلط شده اند؛ امّا خارق عادات پیامبران هیچ گونه حدّ و مرزى ندارد چرا که از قدرت بى پایان پروردگار نشأت مى گیرد. 2- کارهایى که یک ساحر یا مرتاض مى کند، از قدرت بشر بیرون نیست، لذا مرتاض هرگز دیگران را دعوت به مقابله به مثل نمى کند؛ امّا پیامبران با اطمینان دیگران را دعوت به مقابله به مثل مى کنند.
پاسخ تفصیلی:
غالباً شنیده ایم جمعى از مرتاضان دست به کارهاى خارق العاده اى مى زنند، کسانى که این کارهاى عجیب و غریب را دیده اند کم نیستند، این یک واقعیّت است نه افسانه.
این جاست که این سؤال پیش مى آید که چه فرقى میان این کارهاى خارق العاده و معجزات انبیاء است؟ و ما با چه معیارى آنها را از هم تشخیص دهیم؟!
این سؤال پاسخ هایى دارد که از همه روشن تر دو امر است:
1- مرتاضان همیشه کارهاى محدودى را انجام مى دهند و به تعبیر دیگر هیچ مرتاضى حاضر نیست کارى را که شما پیشنهاد مى کنید انجام دهد بلکه خارق عادتى را انجام مى دهد که خودش مى خواهد یعنى آن را تمرین کرده و خوب یاد گرفته و بر آن مسلط است. دلیل این مطلب روشن است زیرا نیروى هر انسانى محدود است و در یک یا چندین کار مى تواند مهارت داشته باشد.
امّا خارق عادات پیامبران هیچ گونه حدّ و مرزى ندارد، هیچ گونه قید و شرطى براى آن نیست، آنها مى توانند در موارد لزوم هر معجزه اى که پیشنهاد مى شود انجام دهند، چرا که از قدرت بى پایان پروردگار مدد مى گیرند و مى دانیم قدرت خدا حد و مرزى نمى شناسد، در حالى که قدرت انسان بسیار محدود است.
2- کارهایى که یک مرتاض مى کند، مرتاض دیگرى نیز همانند آن را انجام مى دهد یعنى از قدرت بشر بیرون نیست.
به همین دلیل مرتاض هرگز دیگران را دعوت به مقابله به مثل نمى کند و به اصطلاح «تحدى» نمى نماید، چون که مى داند در گوشه و کنار شهر خود یا شهرهاى دیگر افرادى مثل او وجود دارند.
امّا پیامبران با اطمینان کامل تحدى مى کنند و مى گویند «اگر تمام انسان هاى روى زمین جمع شوند همانند کارى را که ما مى کنیم انجام نخواهند داد».
این تفاوت در مورد «سحر» نیز صادق است و این دو فرق را که بیان کردیم حد و مرز معجزه را از سحر کاملا جدا مى کند.(1)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.