پاسخ اجمالی:
پندار دلالت آخرین آیه سوره «کافرون» که مى گوید: «آئین شما براى خودتان و آئین من براى خودم»، بر مفهوم «صلح کل» و اجازه به مشرکین برای باقی ماندن بر آئینشان، پنداری بسیار بى اساس است. زیرا لحن آیات به خوبى نشان مى دهد این تعبیر نوعى تحقیر و تهدید است، یعنى آئین شما ارزانى خودتان باد و به زودى عواقب نکبت بار آن را خواهید دید. شاهد گویاى این مطلب، صدها آیه قرآن مجید است که شرک را در تمام اشکالش مى کوبد، از هر کارى منفورتر مى شمرد و گناهى نابخشودنى مى داند.
پاسخ تفصیلی:
گاهى چنین تصور شده که، آخرین آیه سوره «کافرون» که مى گوید(آئین شما براى خودتان و آئین من براى خودم) همان مفهوم «صلح کل» را دارد و به آنها اجازه مى دهد بر آئینشان بمانند؛ چرا که اصرار بر پذیرش آئین اسلام نمى کند!
ولى این پندار بسیار سست و بى اساس است، زیرا لحن آیات به خوبى نشان مى دهد: این تعبیر، نوعى تحقیر و تهدید است، یعنى آئین شما ارزانى خودتان باد و به زودى عواقب نکبت بار آن را خواهید دید، شبیه آنچه در آیه 55 سوره «قصص» آمده«وَ إِذا سَمِعُوا اللَّغْوَ أَعْرَضُوا عَنْهُ وَ قالُوا لَنا أَعْمالُنا وَ لَکُمْ أَعْمالُکُمْ سَلامٌ عَلَیْکُمْ لا نَبْتَغِی الْجاهِلینَ»
؛ (مؤمنان، هر گاه سخن لغوى را بشنوند از آن روى مى گردانند، و مى گویند: اعمال ما براى ما و اعمال شما براى خودتان، سلام بر شما [سلام وداع و جدائى] ما طالب جاهلان نیستیم).
شاهد گویاى این مطلب، صدها آیه قرآن مجید است که شرک را در تمام اشکالش مى کوبد، از هر کارى منفورتر مى شمرد و گناهى نابخشودنى مى داند.
جواب هاى دیگرى از این سؤال نیز داده اند، مانند این که آیه محذوفى دارد و در تقدیر چنین است«لَکُمْ جَزاءُدینِکُمْ وَ لِیَ جَزاءُدینِى»؛ (جزاى دین شما براى شما، و جزاى دین من براى من).
دیگر این که: «دین» در اینجا به معنى جزا است و آیه نیز هیچ محذوفى ندارد و مفهومش این است «شما جزاى خودتان را مى گیرید و من هم جزاى خودم را». (1)
ولى تفسیر و پاسخ اول مناسب تر به نظر مى رسد. (2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.