پاسخ اجمالی:
قرآن تثلیث را آموزه ای می دانند که از میان مشرکان و بت پرستان به مسیحیت راه یافته است: آیات 73 و77 سوره مائده می گویند: «کسانى که گفتند: خداوند، یکى از سه خداست، به یقین کافر شدند ... بگو: اى اهل کتاب! در دین خود، غلّو نکنید و غیر از حق نگویید و از هوس هاى گروهى که پیشتر گمراه شدند و بسیارى را گمراه کردند و از راه راست منحرف گشتند، پیروى ننمایید». همچنین آیه 30 سوره توبه می گوید: «و نصارى گفتند: مسیح پسر خداست، این سخنى است که آنها به زبان مى آورند، در حالى که همانند گفتار کافران پیشین است...».
پاسخ تفصیلی:
گروه دیگری از آیات قرآن تثلیث را آموزه ای می دانند که از میان مشرکان و بت پرستان به دنیای مسیحیت راه یافته است:
«لَقَدْ کَفَرَ الَّذینَ قالُوا إِنَّ اللّهَ ثالِثُ ثَلاثَة ... قُلْ یا أَهْلَ الْکِتابِ لاتَغْلُوا فی دینِکُمْ غَیْرَ الْحَقِّ وَ لاتَتَّبِعُوا أَهْواءَ قَوْم قَدْ ضَلُّوا مِنْ قَبْلُ وَ أَضَلُّوا کَثیراً وَ ضَلُّوا عَنْ سَواءِ السَّبیلِ»(1)؛ (کسانى که گفتند: «خداوند، یکى از سه خداست» به یقین کافر شدند ... بگو: «اى اهل کتاب! در دین خود، غلّو (و زیاده روى) نکنید و غیر از حق نگویید و از هوس هاى گروهى که پیشتر گمراه شدندو بسیارى را گمراه کردند و از راه راست منحرف گشتند، پیروى ننمایید»).
«وَ قالَتِ النَّصارى الْمَسیحُ ابْنُ اللّهِ ذالِکَ قَوْلُهُمْ بِأَفْواهِهِمْ یُضاهِؤُنَ قَوْلَ الَّذینَ کَفَرُوا مِنْ قَبْلُ قاتَلَهُمُ اللّهُ أَنّى یُؤْفَکُونَ»(2)؛ (و نصارى گفتند: «مسیح پسر خداست.» این سخنى است که آنها به زبان مى آورند، در حالى که همانند گفتار کافران پیشین (و مشرکان) است؛ خدا آنان را بکشد، چگونه از حق انحراف مى یابند).
با مراجعه به تاریخ بت پرستان و ادیان و آیین های شبه دینی پی می بریم که در میان اعتقادات آن ها نیز عقیده ی تثلیث و سه گانه پرستی به چشم می خورد، و لذا احتمال زیادی می رود که این عقیده از ناحیه ی آن ها به مسیحیت نفوذ کرده باشد.
دانشمندان بسیاری به این مطلب تأکید کرده اند از جمله، ریچارد در کتاب خود «خرافات بت پرستان مصری» می گوید: «در همه ی آیین هایی که از خاور زمین گرفته شده، یک نوع سه گانه پرستی به چشم می خورد.»(3)
و نیز گفته ی موریس که می گوید: «در تعلیمات دینی بیشتر گروه های بت پرستان، اعتقاد به خدای سه اقنومی دیده می شود.»(4)
بت پرستان قدیم معتقد بودند که خدا یکی است که سه اقنوم دارد.(5) خدایان تثلیث هندی عبارتند از:
1ـ برهما، یعنی خدای ایجاد کننده.
2ـ شیوا، یعنی خدای فانی کننده.
3ـ ویشنوف، یعنی خدای حفظ کننده.
توماس میشل نویسنده ی کتاب کلام مسیحی می گوید: «دانشمندی به نام «تریمینگام» در کتاب خود به نام «مسیحیت در جهان عرب پیش از عصر پیامبر اسلام(صلی الله علیه و آله)» خدای سه گانه سنتی سام را آورده است، اگرچه آن قبایل، اسم های معروف تثلیث را بر خدایان بت پرستی اطلاق نمی کردند، ولی از اصول نظام ارتباط بین آن خدایان بت: الله (خدای متعال)، اللات (بزرگ مادر)، و بعل (خداوند، ربّ) بوده است. به نظر می رسد برخی از تازه مسیحیان عرب، این مفهوم تثلیثی بت پرستان را از روی ناآگاهی به اصول دیانت مسیحی، پسندیدند».(6)، (7)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.