پاسخ اجمالی:
نوشته "میرزا آقاخان کرمانی" و "شیخ احمد روحی" دو تن از ازلیان است که دربارهٔ احکام آئین مقدس "بیان" و پارهای از وقایع تاریخی نگاشته شدهاست. نویسندگان این کتاب در ارتباط با "بهاءالله"، بنیانگذار دین بهائی و مشاورش، از تعابیری تند و توهینآمیز استفاده کردهاند. این کتاب از طرف بابیّه، بدون تاریخ و بی آنکه اسم محلّ چاپ ذکر شود، در 330 صفحه وزیری با یک مقدّمه 18 صفحه ای به چاپ رسیده است. علت نامگذاری کتاب به هشت بهشت، وجود هشت بابی است که در آن گردآوری شدهاست.
پاسخ تفصیلی:
نوشته "میرزا آقاخان کرمانی" و "شیخ احمد روحی" دو تن از ازلیان است که دربارهٔ احکام آئین مقدس "بیان" و پارهای از وقایع تاریخی نگاشته شدهاست. نویسندگان این کتاب در ارتباط با "بهاءالله"، بنیانگذار دین بهائی و مشاورش، از تعابیری تند و توهینآمیز استفاده کردهاند.
این کتاب از طرف بابیّه، بدون تاریخ و بی آنکه اسم محلّ چاپ ذکر شود، در 330 صفحه وزیری با یک مقدّمه 18 صفحه ای به چاپ رسیده است.
در اوّل مقدّمه می نویسد: کتابی که اینک به خوانندگان گرامی تقدیم می شود، هشت بهشت معروف است، که در فلسفه احکام "آئین بیان" و شرح حال عده ای از فضلاء و قدمای بابیّه، و چگونگی انقسام با "بیان"، به ازلی و ردّ بهائیان نوشته شده و به قول استاد علّامه محمّد قزوینی، از مآخذ کتب نفیسی است که پروفسور ادوارد براون، مستشرق دانشمند عالیقدر انگلیسی درباره ی بابیّه تألیف نموده است و هر چند مرحوم "قزوینی" در شرح حالیکه راجع به "شیخ احمد روحی" نوشته، این کتاب را از او دانسته است؛ لکن بنا به دلائلی که در دست است، "شیخ احمد" و "میرزا آقا خان کرمانی" متّفقا به تألیف آن پرداخته اند... .
در این کتاب به تناسب قضایا و ادعاها و آداب "سیّد باب" و کتاب "بیان"، حرفهای عجیب و بافندگیهای سستی درست کرده است.
در صفحه 26 می گوید: احکام این شریعت مقدّس، از حیث قدمت و حکمت به آئین آفتاب پرستان است و از نقطه نظر فلسفه و عمق تأویل، به دین برهما و بودا مشابه و از حیث بساطت و مناسبات طبیعی با قانون کنفسیوس... الخ.
و در صفحه 45 می گوید: چون این جرم شریف جهانتاب، نیّر اعظم و مربّی ابدان و طبایع و پرورنده قوی و ارکان است و بواسطه ضیاء باشی و نور بخشی این جرم منیر، همه هیأت غاسقه از ظلمت سرای عدم، به شبستان وجود قدم نهادند. لاجرم در هر روز جمعه، امر شده در برابر این جرم شریف نورانی ایستاده و با کمال صفا و توجّه قلب و لطافت جسم و نظافت لباس متوجّه او گشته، بگویند: «انّما البهاء من الله علی طلعتک المضیئة یا ایّها الشمس الطالعة فاشهدی کما شهد الله لنفسه». و هر روز هنگام ظهر، که آیه شهد الله بجای نماز می خواند، باید متوجّه این پیکر شریف تابناک و این جرم لطیف پاک شد... و حضرت "نقطه بیان" در ابتدای ظهور هر روز، در برابر آفتاب گرم بوشهر ایستاده و ادعیه و زیارات می خواند، تا بعضی را گمان باطل به یقین پیوست، که مقصود آن حضرت تسخیر آفتاب است... الخ.
از این جملات فهمیده می شود: در آئین "بیان" توجّه مخصوصی به آفتاب شده است، و از آفتاب پرستی نمونه ها و آثاری در این مسلک آمده است؛ مخصوصا خود "سیّد باب" که در هنگام دعاء و زیارت در هوای گرم بوشهر توجّه به آفتاب می کرده است.(1)
علت نامگذاری کتاب به هشت بهشت، وجود هشت بابی است که در آن گردآوری شدهاست. هشت باب از این قرارند :
باب اول: در حقوق الهیه.
باب دوم: در تهذیب اخلاق.
باب سوم: در تدبیر و حکمت منزل.
باب چهارم: در حقوق مدنیه.
باب پنجم: در حقوق و نوامیس عامّه.
باب ششم: در حقوق ملکوتیه.
باب هفتم: در احوال قیامت و دلائل ظهور قائم آل محمد(ص).
باب هشتم: در وقایع قیامت و ظهور "نقطه بیان" و اصحاب او.
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.