پاسخ اجمالی:
نزدیکى و بهم پیوستگى دنیا از نظر وسایل ارتباطى و پیوندهاى اجتماعى یکی از پایه های حکومت جهانی آخرالزمان است . این مساله بدون پیشرفت صنعت و تکنولوژی امکان پذیر نیست. البته این تکنولوژی باید از یک صافى دقیق بگذرد تا جنبه هاى ناسالم و زیان بخش آن حذف گردد. در احادیث متعددی راجع به حکومت آخرالزمان توصیفاتی وجود دارد - همچون ارتباط بی واسطه مؤمنین از دورترین نقاط زمین با یکدیگر و با امام امت – که می تواند مؤید پیشرفت صنعت و تکنولوژی در آخرالزمان باشد.
پاسخ تفصیلی:
براى یافتن پاسخ این سؤال هم از منابع حدیث مى توان کمک گرفت و هم از دلائل عقلى چرا که به هر دو ارتباط و پیوند دارد.
عقل مى گوید: بازگشت به عقب نه ممکن است و نه منطقى، و این برخلاف سنّت آفرینش و اصل تکامل در زندگى انسان ها است؛ بنابراین، هیچ دلیلى وجود ندارد که با جهش جامعه انسانى به سوى حقّ و عدالت، ترقّى و پیشرفت جامعه متوقّف گردد و یا عقب نشینى کند، عقب گرد و گذشته گرائى با چنان پیشرفت و جهشى متناسب نیست.
بنابراین، قیام یک مصلح بزرگ براى استقرار عدل و آزادى در سراسر جهان هیچ گاه سبب نمى شود که جنبش صنعتى و ماشینى در شکل سالم و مفیدش بر چیده یا متوقّف شود.
صنایع کنونى نه تنها بسیارى از گره ها را از زندگى انسان ها گشوده اند، بلکه یکى از پایه هاى استقرار حکومت واحد جهانى، نزدیکى و بهم پیوستگى دنیا از نظر وسایل ارتباطى و پیوندهاى اجتماعى است و این موضوع بدون تکامل صنعتى ممکن نیست.
ولى شک نیست این جنبش صنعتى و تکامل تکنولوژى الزاماً باید از یک صافى دقیق بگذرد تا جنبه هاى ناسالم و زیان بخش آن حذف گردد، و سرانجام در مسیر منافع انسان ها و صلح و عدالت بسیج شود؛ یک حکومت طرفدار حقّ و عدالت این کار را حتماً خواهد کرد.
وسایل اطّلاعاتى آنقدر پیشرفته خواهد بود که دنیا را همچون کف دست آشکار مى سازد؛ و به حکومت مرکزى تسلّط کامل بر اوضاع جهان مى بخشد تا بموقع و بدون فوت وقت براى حلّ مشکلات جهانى بکوشد و هر گونه فسادى را (عمدى و غیر عمد) در نطفه خفه سازد.
مسأله انرژى و نور آنچنان حل مى شود که حتّى نیاز به انرژى خورشیدى که بازگشت همه انرژى ها (جز انرژى اتمى) به آن است، نیست.
و این شاید در پرتو یک سیستم تکامل یافته انرژى اتمى ـ با تصفیه کامل از تشعشعات زیانبار کنونى که در حال حاضر بزرگترین مشکل استفاده از این انرژى را تشکیل مى دهد ـ خواهد بود.
وسایل سریع السّیرى که با وسایل کنونى قابل مقایسه نیست، نه فقط براى دور زدن کره زمین در یک زمان کوتاه، بلکه براى مسافرت هاى دور دست فضایى در اختیار آن حکومت قرار مى گیرد.
و این نیز کمک به اهداف اصلاحى این حکومت مى کند.
در حدیث از امام صادق(علیه السلام) چنین آمده است:
«انّ قائمنا اذا قام مدّ اللّه بشیعتنا فى اسماعهم و ابصارهم، حتّى لایکون بینهم و بین القائم برید، یکلّمهم فیسمعون و ینظرون الیه و هو فى مکانه»(1)؛ (هنگامى که قائم ما قیام کند خداوند آنچنان گوش و چشم شیعیان ما را تقویت مى کند که میان آنها و قائم [رهبر و پیشوایشان] نامه رسان نخواهد بود؛ با آنها سخن مى گوید و سخنش را مى شنوند، و او را مى بینند در حالى که او در مکان خویش است [و آنها در نقاط دیگر جهان!]).
یعنى وسائل انتقال «صدا» و «تصویر» بطور همگانى و ساده و آسان در اختیار همه پیروان او قرار مى گیرد آنچنان که چیزى به نام اداره پست در عصر حکومت او شیئى زائد محسوب مى گردد! و مسائل جارى این حکومت، بدون نیاز به کاغذ بازى ـ آنچنان که راه و رسم دنیاى امروز است و شاید نیمى از وقت و نیروى انسانى را تلف کرده و گردش همه کارها را کند مى سازد و رسیدن حق را به حق داران به تأخیر مى اندازد ـ حلّ و فصل مى شود.
همه دستورها وبرنامه ها باسیستم «شهود و حضور» ابلاغ و اجرا مى گردد.
و چه عالى است چنین طرحى براى اداره جامعه هاى انسانى و حذف برنامه هاى زائد و دست و پا گیر و وقت تلف کن!
حدیث گویاى دیگرى که در این زمینه از امام صادق(علیه السلام) نقل شده این موضوع را به نحو بارزى تکمیل مى کند؛ آنجا که فرمود:
«انّ المؤمن فى زمان قائم و هو بالمشرق سیرى اخاه الّذى فى المغرب؛ و کذا الّذى فى المغرب یرى اخاه الّذى بالمشرق»(2)؛ (مؤمن در زمان قائم در حالى که در مشرق است برادر خود را در مغرب مى بیند؛ همچنین کسى که در غرب است برادرش را در شرق مى بیند!).
ارتباط مستقیم نه تنها در سطح حکومت بلکه در سطح عموم عملى مى شود؛ و پیوندهاى ظاهرى و جسمانى، پیوندهاى معنوى دلها را استحکام مى بخشد؛ آن گونه که جهان را به راستى به شکل یک خانه، و مردمش همچون اهل یک خانواده خواهند بود!
و به این ترتیب، علم و دانش و صنعت در اختیار بهسازى وضع جهان و تحکیم پایه هاى اخوّت و برادرى ـ و نه در راه ویران گرى ـ قرار خواهد گرفت.(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.