پاسخ اجمالی:
در زمان حكومت جهاني حضرت مهدي(عج)، هفت برنامه اجرا خواهد شد: حضرت حجّت(عج) به عدالت حكم مىكند، كسى نمى تواند به ديگرى ظلم و ستم كند، راهها به وسيله او امن مىگردد، زمين بركاتش را براى استفاده مردم خارج مى كند، امور را به دست اهلش مى سپارد، هيچ دينى غير از اسلام باقى نمى ماند، همه به اسلام گرايش پيدا مى كنند و به ايمان اعتراف مى كنند.
پاسخ تفصیلی:
مختصات حكومت حضرت مهدي
«إِذَا قَامَ القَائِمُ حَكَمَ بِالْعَدْلِ وَ ارْتَفَعَ فِى أَيَّامِهِ الْجَوْرُ وَ أَمَنَتْ بِهِ السُّبُلُ وَ أَخْرَجَتِ الأَرْضُ بَرَكَاتِهَا وَ رُدَّ كُلُّ حَقٍّ إِلَى أَهْلِهِ وَ لَمْ يَبْقَ أَهْلُ دَيْنٍ حَتَّى يَظْهَرَ الإِسْلاَمُ وَ يَعْتَرِفُوا بِالإِيمَانِ»(1)؛ (زمانى كه حضرت حجّت(عجل الله تعالی فرجه الشريف) ظهور كند به عدالت حكم مىكند و كسى نمىتواند به ديگرى جور و ستم روا دارد و راهها به وسيله او امن مىگردد و زمين بركاتش را براى استفاده مردم خارج مىكند و امور را به دست اهلش مىسپارد و هيچ دينى غير از اسلام باقى نمىماند و همه به اسلام گرايش پيدا مىكنند و به ايمان اعتراف مىكنند).
شرح حديث:
در اين حديث هفت برنامه براى حضرت بيان شده است:
1 و 2. حكومت عادلانه و رفع ظلم و جور
«إِذَا قَامَ القَائِمُ حَكَمَ بِالْعَدْلِ وَ ارْتَفَعَ فِى أَيَّامِهِ الْجَوْرُ» نقطه مقابل عدل، ظلم است نه جور؛ قسط نقطه مقابل جور است. فرق بين «عدل» و «قسط» اين است كه عدالت يعنى حقّ ديگرى گرفته نشود و قسط اين است كه بين افراد تبعيض قايل نشوند، پس ظلم، به نفع خويشتن گرفتن و جور، حقّ كسى را به ديگرى دادن است. به عنوان مثال، يك وقت خانه كسى را براى خودتان مىگيريد، اين ظلم است؛ يك وقت خانه كسى را مىگيريد و به ديگرى مىدهيد، اين جور است. نقطه مقابل اين است كه خانه كسى را براى خودتان تصرف نكنيد كه اين عدل است و به كسى هم ندهيد اين قسط است؛ پس قسط، عدم تبعيض و عدل، عدم ظلم است.
3. امنيّت راه ها
«وَ أَمَنَتْ بِهِ السُّبُلُ»؛ (راهها به وسيله او امن مىشود).
4. شكوفايى طبيعت
«وَ أَخْرَجَتِ الأَرْضُ بَرَكَاتِهَا»؛ (زمين بركاتش را خارج مىكند) چه بركات كشاورزى و معادن و چه نيروهاى ديگرى كه براى ما نامشخص است.
5. سپردن امور به متخصصين
«وَ رُدَّ كُلُّ حَقٍّ إِلَى أَهْلِهِ»؛ (كارها را به اهلش مىسپارند)، به خلاف زمان ما كه بسيارى از كارها به دست نااهلان است؛ چرا كه رابطهها بر ضابطهها مقدّم شده است.
6. حاكميّت دين اسلام
«وَ لَمْ يَبْقَ أَهْلُ دَيْنٍ حَتَّى يَظْهَرَ الإِسْلَامُ»؛ (هيچ دينى باقى نمىماند و همه اديان، دين واحد مىشوند كه همانا اسلام است).
7. گرايش قلبى به اسلام
«وَ يَعْتَرِفُوا بِالإِيمَانِ» دو معنا دارد، [يكي] ممكن است اشاره به اين باشد كه همه تابع مكتب اهل بيت(عليهم السلام) مىشوند و يا [دوم] اشاره به اين باشد كه علاوه بر اينكه در ظاهر ايمان دارند در باطن هم مؤمن هستند.
فرق بين ايمان و اسلام در روايات آمده است، بعضى از روايات مىگويد اسلام آن چيزى است كه اگر شخص آن را اظهار بدارد جانش محفوظ و ذبيحهاش حلال است و ايمان آن چيزى است كه مايه نجات او در قيامت است. در بعضى از روايات داريم كه اسلام مانند مسجدالحرام و ايمان مانند كعبه است. احتمال دارد كه اين عبارت اشاره به آيهاى باشد كه مىفرمايد: «قَالَتِ الاَعْرَابُ آمَنَّا قُلْ لَّمْ تُؤْمِنُوا وَ لَكِنْ قُولُوا أَسْلَمْنَا وَ لَمَّا يَدْخُلِ الايمَانُ فِى قُلُوبِكُمْ وَ إِنْ تُطِيعُوا اللهَ وَ رَسُولَهُ لاَيَلِتْكُمْ مِّنْ أَعْمَالِكُمْ شَيْئاً إِنَّ اللهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ»(2)؛ (عربهاى باديهنشين گفتند: ايمان آوردهايم! بگو شما ايمان نياوردهايد؛ ولى بگوييد اسلام آوردهايم، اما هنوز ايمان وارد قلب شما نشده است! و اگر از خدا و رسولش اطاعت كنيد چيزى از پاداش كارهاى شما را فروگذار نمىكند، خداوند آمرزنده مهربان است).
برنامههاى حضرت مهدي(عجل الله تعالی فرجه الشريف):
رئوس كارهايى كه آن حضرت انجام مىدهد و از روايات به دست مىآيد در چهار محور خلاصه مىشود:
1. اصلاح عقائد
«مَا عَلَى ظَهْرِ الأَرْضِ بَيْتُ حَجَرٍ وَ مَدَرٍ إِلَّا أدْخَلَهُ اللهُ كَلِمَةَ الإسْلَامِ»(3)؛ (در تمام روى زمين خانههاى سنگى براى ثروتمندان و خانههاى گِلى فقرا و چادرها باقى نمىماند جز اينكه كلمه «لا إله إلاّ الله» در آنها خواهد بود و شرك برچيده خواهد شد).
2. تكامل علوم
در آن زمان، جهش علمى و عقلانى پيدا مىشود. مرحوم علاّمه مجلسى چنين مىفرمايند: «إذَا قَامَ قَائِمُنَا وَضَعَ يَدَهُ عَلَى رُئُوسِ العِبَادِ فَجَمَعَ بِهَا عُقُولَهُمْ وَ كَمُلَتْ بِهَا أحْلاَمَهُمْ»(4)؛ (زمانى كه حضرت حجت(عجل الله تعالی فرجه الشريف) ظهور كند، دست مباركش را بر سر بندگان قرار مىدهد [شايد منظورِ روايت اين باشد كه مردم تحت تربيت او قرار مىگيرند] كه به سبب آن انديشه و خردهاى آنها كامل مىشود).
3. عدل و داد
در روايات زيادى آمده است: «يَمْلَأُ الأَرْضَ عَدْلاً وَ قِسْطاً كَمَا مُلِئَتْ ظُلْماً وَ جَوْراً»(5)؛ (زمين را از عدل و داد پر مىكند، همان گونه كه از ظلم و جور پر شده است).
4. اصلاح اخلاق
يكى از برنامههاى حضرت، از بين بردن مفاسد اخلاقى و زنده كردن ارزشهاى اسلامى است كه اين را مىتوان از روايات علائم آخرالزمان به دست آورد. رواياتى كه مىفرمايد قبل از قيام قائم انحرافات اخلاقى مثل زنا، سرقت، رشوه خوارى، كم فروشى، شراب خوارى، ريختن خون بىگناهان و ... زياد مىشود و معنايش اين است كه [حضرت] مهدي(عجل الله تعالی فرجه الشريف) قيام مىكند تا اينها را از بين ببرد و نظام ارزشى به طور كلّى مختل شده و حضرت مهدي(عجل الله تعالی فرجه الشريف) نظام ارزشى را در مسير درست خود قرار مىدهد.
حضرت مهدي(عجل الله تعالی فرجه الشريف) داراى لشكر و سپاه و اعوان و انصار است همچنان كه در «زيارت آل يس» آمده است: «وَ اجْعَلْنِى مِنْ شِيعَتِه وَ أتْبَاعِهِ وَ أنْصَارِهِ» و يا در بعضى از روايات آمده است كه: «وَ الْمُجَاهِدِينَ بَيْنَ يَدَيْهِ»، كسانى كه مىخواهند از اعوان آن حضرت باشند بايد بر اساس اين چهار محور عمل كنند و كسى كه هيچ يك از اين امور را رعايت نكند و دعا كند كه از ياران او باشد، اين دعا اجابت نخواهد شد.
اگر اين برنامهها درست پياده شود يك كلاس بزرگ تربيتى بوجود مىآورد. توسّل در جاى خودش خوب است امّا «وَ اجْعَلْنِى مِنْ شِيعَتِهِ وَ أتْبَاعِهِ وَ...» با توسّل حل نمىشود؛ بلكه بايد توحيد خالص شود و آثار شرك را از دل و جان و جامعه پاك كنيم. بايد عدل و داد را در مورد مردم، خانواده و اطرافيان خود به كار ببريم. بايد ارزشهاى اخلاقى را در خودمان زنده كنيم. اگر خوب تبيين شود كه حضرت براى چه قيام مىكند، اين كار چهره جامعه را عوض خواهد كرد. نمىتوان بدون داشتن هيچ يك از اين مبانى در صفوف پيروان حضرت قرار گرفت.
خوب است كه در ايّام ولادت آن حضرت كارى شود كه مردم متوجّه اهداف و برنامههاى ايشان شوند تا در مسير آن قرار گيرند. دشمن براى رسيدن به مقاصد ننگين خود سعى مىكند در مراسم ولادت حضرت با آلوده كردن فضاى جشنها از طريق موسيقىهاى حرام و بى بند و بارىهاى رفتارى، مانع از شناخت و درك صحيح جوانان از اهداف الهى حضرت شود كه ما بايد هوشيارى خود را در چنين مواقعى حفظ كنيم، گاه دشمن براى رسيدن به مقاصدش از همين برنامههاى مذهبى سوء استفاده مىكند؛ مثل مسجد ضرار كه مىخواستند با آن، ريشه مسجد را بزنند. بايد ارزشها به صورت صحيح زنده شود؛ چرا كه دشمنان مىخواهند اين ارزشها را از بين ببرند.(6)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.