پاسخ اجمالی:
خداوند در قیامت با دوزخ تکلّم کرده و می فرماید: «به خاطر بیاورید روزى که به جهنم مى گوئیم: آیا پر شده اى؟! و او مى گوید: آیا افزون بر این هم وجود دارد؟!». حال چگونه جهنم مخاطب واقع می شود؟ مفسرین گفته اند؛ این یک نوع تشبیه و زبان حال است، یعنى خداوند به لسان «تکوین» از جهنم سؤال مى کند، و او هم به «زبان حال» پاسخ مى گوید. دیگر این که: سراى آخرت سراى حیات است، حتى موجوداتى همچون بهشت و جهنم، از یک نوع حیات و درک و شعور برخوردار مى شوند، بهشت سخت در اشتیاق مؤمنان است، و دوزخ در انتظار مجرمان است.
پاسخ تفصیلی:
خداوند در آیه 30 سوره «ق» می فرماید: (به خاطر بیاورید روزى را که به جهنم مى گوئیم: آیا پر شده اى؟! و او در پاسخ مى گوید: آیا افزون بر این هم وجود دارد؟!)؛ «یَوْمَ نَقُولُ لِجَهَنَّمَ هَلِ امْتَلَأْتِ؟ وَ تَقُولُ هَلْ مِنْ مَزِید».
سؤالی که در این جا مطرح می شود این است که: چگونه دوزخ که موجود فاقد شعورى است، مخاطب واقع مى شود و پاسخ مى گوید؟
براى این سؤال سه جواب است:
نخست این که: این یک نوع تشبیه و بیان زبان حال است، یعنى خداوند به لسان «تکوین» از جهنم سؤال مى کند، و او هم به «زبان حال» پاسخ مى گوید، و نظیر این تعبیر در زبان هاى مختلف فراوان است.
دیگر این که: سراى آخرت سراى حیات و زندگى واقعى است، حتى موجوداتى همچون بهشت و جهنم، از یک نوع حیات و درک و شعور برخوردار مى شوند، بهشت سخت در اشتیاق مؤمنان است، و دوزخ سخت در انتظار مجرمان.
جائى که اعضاى پیکر انسان به سخن در آیند و شهادت و گواهى دهند، تعجب نیست که بهشت و دوزخ نیز چنین باشند.
بلکه، به اعتقاد بعضى، در این دنیا نیز تمام ذرات این جهان از نوعى درک و شعور برخوردارند، و لذا تسبیح و حمد خدا مى گویند، که این تسبیح و حمد در آیات مختلف قرآن منعکس است. (1)
دیگر این که: مخاطب، مأموران و خازنان دوزخند، و همان ها هستند که پاسخ مى گویند.
همه این تفسیرها قابل قبول است، هر چند تفسیر اول مناسب تر به نظر مى رسد.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.