پاسخ اجمالی:
عوامل پیروزى مسلمانان در میدان احزاب، علاوه بر تأیید الهى، مجموعه اى از روش هاى نظامى، سیاسى و اعتقادى که پیامبر(ص) به کار بستند، بود که عبارتند از: 1ـ حفر خندق. 2 ـ مواضع حساب شده لشکر اسلام، و تاکتیک هاى نظامى مناسب. 3 ـ کشته شدن «عمرو بن عبدود» به دست امیرالمومنین(ع). 4 ـ ایمان به پروردگار و توکل بر ذات پاک او. 5 ـ روش پیامبر(ص) و روح بزرگ و اعتماد به نفس ایشان. 6 ـ استفاده از عوامل نفوذی مانند «نعیم بن مسعود»، که قبیله اش از اسلام او بی خبر بودند.
پاسخ تفصیلی:
عوامل پیروزى پیامبر(صلى الله علیه وآله) و مسلمانان در میدان احزاب، علاوه بر تأیید الهى به وسیله باد و طوفان شدیدى که دستگاه احزاب را به هم ریخت، و نیز علاوه بر لشگریان نامرئى پروردگار، مجموعه اى از عوامل مختلف، از روش هاى نظامى، سیاسى، و عامل مهم اعتقادى و ایمانى بود:
1. پیامبر(صلى الله علیه وآله) با قبول پیشنهاد حفر خندق، عامل تازه اى را در جنگهاى عرب که تا آن زمان وجود نداشت وارد کرد، که در تقویت روحیه سپاه اسلام و تضعیف سپاه کفر، بسیار مؤثر بود.
2. مواضع حساب شده لشکر اسلام، و تاکتیک هاى نظامى مناسب، عامل مؤثرى براى عدم نفوذ دشمن به داخل «مدینه» بود.
3. کشته شدن «عمرو بن عبدود» به دست قهرمان بزرگ اسلام على بن ابیطالب(علیه السلام)، و فرو ریختن امیدهاى لشکر احزاب با مرگ وى، عامل دیگرى بود.
4. ایمان به پروردگار و توکل بر ذات پاک او که بذر آن در دلهاى مسلمانان به وسیله پیامبر(صلى الله علیه وآله)، افشانده شده بود، و مرتباً در طول جنگ به وسیله تلاوت آیات قرآن، و سخنان دلنشین پیامبر(صلى الله علیه وآله) آبیارى مى شد، نیز یک عامل بزرگ محسوب مى گردید.
5. روش پیامبر(صلى الله علیه وآله)، روح بزرگ و اعتماد به نفس او به مسلمانان، قوت قلب و آرامش مى بخشید.
6. افزون بر اینها داستان «نعیم بن مسعود»، (که قبیله اش از اسلام او بی خبر بودند، و با استفاده از این موقعیت، به اختلاف افکنی میان گروه های شرکت کننده در جنگ با مسلمانان اقدام کرد) یک عامل مؤثر براى ایجاد تفرقه در میان لشکر احزاب و تضعیف آنان شد.(1)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.