پاسخ اجمالی:
قرآن درباره زمان و چگونگی انفاق می فرمايد: «آنها كه اموال خود را به هنگام شب و روز، پنهان و آشكار، انفاق مى كنند مزدشان نزد پروردگارشان است و نه ترسى بر آنهاست و نه غمگين می شوند». اين آيه در شان امام علی(ع) نازل شده كه درهمى در شب، درهمى در روز، درهمى آشكارا و درهمى را در نهان انفاق كرد؛ ولى قرآن آن را به صورت حكم كلّى درباره چگونگى و كيفيّات مختلف آن ذكر كرده و وظيفه انفاق كنندگان را مشخّص مى سازد كه بايد از نظر آشكار بودن و پنهان بودن مراعات جنبه هاى اخلاقى و اجتماعى و حفظ آبروى كسى را كه به او انفاق مى كنند، بنمايند.
پاسخ تفصیلی:
قرآن در تبیین صورت هاى گوناگون انفاق می فرماید: «الَّذِينَ يُنْفِقُونَ أَمْوَالَهُم بِاللَّيْلِ وَ النَّهَارِ سِرًّا وَ عَلَانِيَةً فَلَهُمْ أَجْرُهُمْ عِندَ رَبّهِمْ وَ لَاخَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لَا هُمْ يَحْزَنُونَ»(1)؛ (کسانى که اموال خود را، شب یا روز، پنهان یا آشکار، انفاق مى کنند، مزدشان نزد پروردگارشان [محفوظ] است؛ نه ترسى بر آنهاست، و نه اندوهگین مى شوند).
در احاديث بسيارى نقل شده كه اين آيه درباره [حضرت] علی(عليه السلام) نازل شده است؛ زيرا آن حضرت، درهمى در شب، درهمى در روز، درهمى آشكارا و درهمى در نهان انفاق كرد؛ ولى قرآن آن را به صورت حكم كلّى درباره چگونگى و طرز انفاق و كيفيّات مختلف آن ذكر كرده است و وظيفه انفاق كنندگان را مشخّص مى سازد كه بايد از نظر آشكار بودن و پنهان بودن مراعات جنبه هاى اخلاقى و اجتماعى و حفظ آبروى كسى را كه به او انفاق مى كنند، بنمايند؛ يعنى، در آنجا كه انفاق به نيازمندان موجبى براى اظهار ندارد، به منظور حفظ آبروى آنها و خلوص بيشتر به طور مخفى انفاق كنند و در آنجا كه پاى مصالح ديگرى (همانند تعظيم شعائر مذهبى و تشويق و ترغيب دگران) در كار باشد و موجب هتك احترام مسلمانى نگردد، آشكارا انفاق كنند. خداوند به چنين افرادى مژده اجر و پاداش شايسته داده و مى فرمايد: «فَلَهُمْ أَجْرُهُمْ عِندَ رَبّهِمْ وَ لَاخَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لَاهُمْ يَحْزَنُونَ»؛ (مزدشان نزد پروردگارشان [محفوظ] است؛ نه ترسى بر آنهاست، و نه اندوهگین مى شوند).
در واقع انسان براى ادامه و اداره زندگى خويش، خود را بى نياز از مال و ثروت نمى داند، و معمولاً هنگامى كه اموال خود را از دست مى دهد نسبت به گذشته اندوهناك مى گردد و براى آينده خود نيز نگران مى شود؛ زيرا نمى داند در آينده وضع او چگونه خواهد بود. همين امر در بسيارى از مواقع مانع انفاق است؛ مگر آنها كه از يك سو به وعده هاى الهى ايمان داشته باشند و از سوى ديگر آثار اجتماعى انفاق را بدانند؛ چنين افرادى از انفاق در راه خدا، نه خوف و وحشتى از آينده دارند و نه به سبب از دست دادن قسمتى از ثروت خود اندوهگين مى شوند؛ زيرا مى دانند در مقابل چيزى كه از دست داده اند، بيشتر از آن از فضل پروردگار و از بركات فردى و اجتماعى و اخلاقى آن، در اين جهان و آن جهان بهره مند خواهند شد.
همچنین قرآن در ارتباط با کیفیت انفاق می فرماید: «قُل لّعِبَادِىَ الَّذِينَ ءَامَنُوا يُقِيمُوا الصَّلَوةَ وَ يُنْفِقُواْ مِمَّا رَزَقْناهُمْ سِرًّا وَ عَلَانِيَةً مّن قَبْلِ أَن يَأْتِىَ يَوْمٌ لَّابَيْعٌ فِيهِ وَ لَاخِلالٌ»(2)؛ (به بندگان من که ایمان آورده اند بگو نماز را برپا دارند؛ و از آنچه به آنها روزى داده ایم، پنهان و آشکار، انفاق کنند؛ پیش از آن که روزى فرارسد که در آن، نه داد و ستدى است، و نه دوستى. [نه با مال مى توانند از کیفر خدا رهایى یابند، و نه با پیوندهاى مادى]). در توضیح این آیه می توان گفت: آیه نخست مى فرماید: (به بندگان من كه ايمان آوردهاند بگو: نماز را بر پاى دارند و از آنچه به آنها روزى دادهايم در پنهان و آشكار انفاق كنند)؛ «قُل لّعِبَادِىَ الَّذِينَ ءَامَنُوا يُقِيمُوا الصَّلَوةَ وَ يُنْفِقُواْ مِمَّا رَزَقْناهُمْ سِرًّا وَ عَلَانِيَةً». سپس مى افزايد: (پيش از آن كه روزى فرا رسد كه در آن روز، نه خريد و فروش در كار است تا بتوان از اين راه سعادت و نجات از عذاب را براى خود خريد و نه دوستى به درد مى خورد)؛ «مّنْ قَبْلِ أَن يَّأْتِىَ يَوْمٌ لَّابَيْعٌ فِيهِ وَ لَاخِلالٌ».
آرى، در آن جا بازار عمل كساد است و خريد و فروش نيست تنها زاد و توشه هاى از قبل تهيّه شده به كار مى آيد و هر كس در گرو اعمال خويش است. بهترين زاد و توشه براى آن روز همين كمك هاى مردمى و انفاق به نيازمندان است.(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.