پاسخ اجمالی:
در سخنان معصومین(ع) تعابیر گوناگونى در مورد رازدارى و ترك افشاى سرّ وجود دارد، كه نشانه اهتمام اسلام به اين موضوع است. امام علی(ع) می فرماید: «هر كس سرّى را كه به او سپرده شده فاش كند خيانت كرده است»، ایشان می فرمایند: «كسى كه پرده از روى اسرار برادر مسلمانش بردارد خداوند عيوب پنهان او را بر ملا مى كند». پیامبر(ص) به «ابوذر» می فرماید: «جلسات خصوصى امانت است، و افشاء سرّ برادر مؤمن خيانت مى باشد، از آن بپرهيز».
پاسخ تفصیلی:
در احاديث اسلامى درباره رازدارى و ترك افشاى سرّ تعبيرات گوناگونى ديده مى شود كه نشان دهنده اهتمام اسلام به اين موضوع است تا آنجا كه اسرار ديگران به منزله امانتهاى آنها شمرده شده و افشاى سرّ به عنوان خيانت در امانت است.
1ـ رسول خدا(صلى الله عليه وآله) در این رابطه می فرمایند: «اِذا حَدَّثَ الرَّجُلُ اَلْحَدِيثَ ثُمَّ اِلْتَفَتَ فَهِىَ اَمانَةٌ»(1)؛ (هنگامى كه شخصى سخنى با ديگرى مى گويد سپس به اطراف خود نگاه مى كند [كه ديگرى آن را نشنود] آن بمنزله امانت است [و افشاء اين سرّ همچون خيانت در امانت است]).
2ـ اميرمؤمنان على(عليه السلام) در حديثى مى فرمایند: «مَنْ اَفْشى سِرّاً اِسْتَودَعَهُ فَقَدْ خانَ»(2)؛ (هر كس سرّى را كه به او سپرده شده فاش كند خيانت كرده است).
3ـ هم چنین آن حضرت در حديث ديگرى می فرمایند: «مَنْ كَشَفَ حِجابَ اَخِيْهِ اِنْكَشَفَ حِجابَ بَيْتِهِ»(3)؛ (كسى كه پرده از روى اسرار برادر مسلمانش بردارد خداوند عيوب پنهان او را بر ملا مى كند).
4ـ اميرمؤمنان(عليه السلام) در حديث ديگرى می فرمایند: «جُمِعَ خَيْرُ الدُّنيا وَ الآخرةِ فِى كِتْمانِ السِرِّ وَ مُصادِقَةُ الأخْيارِ وَ جَمِيعَ الشَّرِ فِى الأذاعَةِ وَ مُواخاةُ الأَشرار»(4)؛ (تمام خير دنيا و آخرت در دو چيز جمع شده، در رازدارى و دوستى با نيكان و تمام بدى ها در دو چيز جمع است افشاى سرّ و دوستى با بدان). البته كتمان سر، ممكن است اشاره به كتمان سرّ خويشتن باشد ولى اطلاق حديث شامل كتمان اسرار خويش و ديگران هر دو مى شود.
5ـ هم چنین پيامبر(صلى الله عليه وآله) در مواعظ خويش به «ابوذر» می فرمایند: «يا اَباذَرُ اَلْمجالِسُ بِالاَْمانَةِ، وَ اِفْشاءُ سِرِّ اَخيكَ خِيانَةٌ، فَاجْتَنِبْ ذلِكَ»(5)؛ (جلسات خصوصى امانت است، و افشاء سرّ برادر مؤمن خيانت مى باشد، از آن بپرهيز).(6)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.