پاسخ اجمالی:
امام زمان(عج) در عصر غيبت كبری مكان خاصى ندارد و در جاهايي مانند «كوه رضوى»، «ذى طوى» و «سرداب مقدس» زندگي نمي كند. با اين وجود، علت ذكر نام كوه «رضوی» و «ذی طوی» در دعاي ندبه به جهت تقدس و تبرك اين دو مكان است و ثابت شده كه حضرت مهدي(عج) در اين دو مكان زياد تردد داشته است و شايد مقصود از «ذى طوى»، مكه مكرمه و «رضوى»، مدينه منوره باشد.
پاسخ تفصیلی:
امام زمان(عجل الله تعالی فرجه) در عصر غيبت كبری مكان خاصى ندارد، نه در «كوه رضوى» مخفى است و نه در «ذى طوى» و نه در «سرداب مقدس». فقط برخى از فرقه هاى كيسانيه كه منقرض شده اند معتقد بودند كه محمد بن حنفيه در كوه رضوى مخفى است. حال سؤال این است که چه ارتباطى بين اين دو كوه و امام زمان(عجل الله تعالی فرجه) وجود دارد كه در دعاى ندبه به آن نيز اشاره شده است؟
قبل از پاسخ بايد بدانيم كه: «ذى طوى» اسم مكانى است داخل حرم كه حدود يك فرسخ تا مكه فاصله دارد و از آنجا خانه هاى مكه پيداست(1) و «رضوى» كوهى از كوه هاى مدينه منوره است، در نزديكى «ينبع» كه فاصله بين آن كوه تا مدينه چهل ميل است و در مدح و فضيلت آن كوه، رواياتى وارد شده است.
و اما اينكه چرا اين دو مكان به طور خصوص در «دعاي ندبه» ذكر شده؟ به جهت تقدس و تبرك اين دو مكان است و ثابت شده كه حضرت مهدي(عجل الله تعالی فرجه) در اين دو مكان زياد تردد داشته اند و يا اينكه مقصود از «ذى طوى»، مكه مكرمه و «رضوى»، مدينه منوره باشد، آن گونه كه در كتاب «اخبار مكه» اشاره شده است.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.