پاسخ اجمالی:
امام زمان(عج) مطابق نظريه «خفاى شخص» ازدواج نكرده است؛ ولي مطابق نظريه «خفاى عنوان» مى توان ملتزم به ازدواج حضرت شد، خصوصاً آنكه مطابق با سنت اسلامى است. آنچه به نظر مى رسد ترجيح قول اول است به دليل اينكه روايات بسياري بر خفاى شخص دلالت دارد و اگر ازدواج صورت گرفته باشد بايد در يك مورد هم كه شده سفرا و وكلاى ناحيه مقدسه به آن اشاره مى كردند. از امام رضا(ع) نيز نقل شده که امام زمان(عج) فرزندی نخواهند داشت.
پاسخ تفصیلی:
مطابق نظريه «خفاى شخص» بايد ملتزم به عدم ازدواج شد؛ زيرا طبق اين نظريه، حضرت از همه افراد مخفى است و ازدواج احتياج به ارتباط با مردم دارد و اين به نوبه خود با حكمت و فلسفه غيبت سازگارى ندارد؛ اما مطابق نظريه «خفاى عنوان» مى توان ملتزم به ازدواج حضرت شد، خصوصاً آنكه مطابق با سنت اسلامى است. آنچه به نظر مى رسد ترجيح قول اول است، به جهت دلايل متعددي از جمله:
1. روايات بسياري بر «خفاى شخص» دلالت دارد.(1)
2. گرچه در روايت عمروى اشاره شده كه مردم حضرت را در موسم حج مى بينند؛ ولى نمى شناسند(2)؛ اما اين روايت از امام نقل نشده و نيز اختصاص به موسم حج دارد.
3. قرار است كه حضرت در غيبت تامّ به سر برد.
4. اگر ازدواج صورت گرفته بود بايد در يك مورد هم كه شده سفرا و وكلاى ناحيه مقدسه به آن اشاره مى كردند.
5. مسعودى از على بن ابى حمزه نقل كرده كه: «ما به امام رضا(عليه السلام) عرض كرديم: براى ما روايت شده كه امام از دنيا نمى رود تا نسل خود را ببيند، امام رضا(عليه السلام) به او فرمود: آيا در خصوص اين حديث براى شما روايت نشده: «اِلَّا الْقَائِم؟»؛ (به جز قائم؟)».(3)،(4)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.