پاسخ اجمالی:
«ولايت تكوينى» امام معصوم(ع) در آيات متعدد قرآن اثبات شده است. به تصریح قرآن کسی که عارف به علم الکتاب باشد می تواند در طبیعت تصرف و دخالت کند و شرط دستیابی به آن قرار گرفتن در زمره ی «مطهرون» است و مصداق آن در آیه تطهیر بيان شده است: «خدا چنين مى خواهد كه هر رجس و پليدى را از شما خاندان نبوت دور سازد و شما را از هر عيبى پاك و منزه گرداند». امام باقر(ع) می فرمایند: «منظور این آیه فقط ما[معصومین(ع)] هستیم».
پاسخ تفصیلی:
«ولايت تكوينى» امام معصوم(عليه السلام) همچون امام زمان(عجل الله تعالی فرجه) را با چند مقدمه مى توان به اثبات رساند:
الف: قرآن درباره آصف بن برخيا مى گويد: «قَالَ الَّذِى عِندَهُ عِلْمٌ مِّنَ الْكِتَابِ أَنَا ءَاتِيكَ بِهِ قَبْلَ أَن يَرْتَدَّ إِلَيْكَ طَرْفُكَ فَلَمَّا رَءَاهُ مُسْتَقِرًّا عِندَهُ قَالَ هَاذَا مِن فَضْلِ رَبىِّ ...»(1)؛ (كسى كه دانشى از كتاب [آسمانى] داشت گفت: پيش از آنكه چشم بر هم زنى، آن را نزد تو خواهم آورد. و هنگامى كه [سليمان] آن [تخت] را نزد خود ثابت و پابرجا ديد گفت: اين از فضل پروردگار من است).
ب: از برخى آيات استفاده مى شود كه خداوند و گروهى كه عالم به كل كتابند بين پيامبر و مردم گواه مى باشند. خداوند متعال مى فرمايد: «قُلْ كَفى بِاللَّهِ شَهيداً بَيْني وَ بَيْنَكُمْ وَ مَنْ عِنْدَهُ عِلْمُ الْكِتاب»(2)؛ (بگو: كافى است كه خداوند و كسى كه علم كتاب نزد اوست ميان من و شما گواه باشند).
ج: و نيز در قرآن آمده است كه تنها «مطهرون» هستند كه حقيقت معارف قرآنى را مس كرده و به آن راه مى يابند، «لَايَمَسُّهُ اِلَّا الْمُطَهَّرُونَ»(3)؛ (و جز پاكان نمى توانند به آن دست يابند).
د: قرآن كريم، «مطهرون» را خود مشخص كرده و مصداق آن را اهل بيت پيامبر(صلى الله عليه و آله) كه شامل خود حضرت نيز هست معرفى كرده است، آنجا كه مى فرمايد: «إِنَّما يُريدُ اللَّهُ لِيُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَ يُطَهِّرَكُمْ تَطْهيرا»(4)؛ (همانا خدا چنين مى خواهد كه هر رجس و پليدى را از شما خاندان نبوت دور سازد و شما را از هر عيبى پاك و منزه گرداند).
ه: در تشخيص مصداق اهل بيت در اين آيه بايد به روايات مراجعه كرد؛ زيرا قرآن مى فرمايد: «وَ أَنْزَلْنا إِلَيْكَ الذِّكْرَ لِتُبَيِّنَ لِلنَّاسِ ما نُزِّلَ إِلَيْهِم»(5)؛ (و بر تو قرآن را فرستاديم تا بر امت آنچه فرستاده شد بيان كنى).
و: با مراجعه به روايات شيعه و سنى پى مى بريم كه مقصود از اهل بيت در آيه تطهير، پيامبر اكرم(صلى الله عليه و آله)، امام علي، حضرت فاطمه، امام حسن و امام حسين(عليهم السلام) مى باشند.(6) حصر در این آيه اضافى است تا همسران پيامبر(صلى الله عليه و آله) و ساير صحابه از شمول آيه خارج گردند و در مورد بقیه ائمه اهل بیت(علیهم السلام) باید گفت که بدلایل روایی فراوان این آیه ایشان را نیز شامل مى شود.
نتيجه اينكه: اهل بيت عصمت و طهارت از ولايت تكوينى برخوردارند. بريده بن معاويه مى گويد: از امام باقر(عليه السلام) درباره آيه «قُلْ كَفى بِاللَّهِ شَهيداً بَيْني وَ بَيْنَكُمْ وَ مَنْ عِنْدَهُ عِلْمُ الْكِتاب» سؤال كردم؟ حضرت فرمود: «إِيَّانَا عَنَى وَ عَلِيٌّ أَوَّلُنَا وَ أَفْضَلُنَا وَ خَيْرُنَا بَعْدَ النَّبِيِّ(صلى الله عليه و آله)»(7)؛ (تنها ما را قصد كرده است و علي(عليه السلام) اول و افضل و بهترين ما بعد از پيامبر(صلى الله عليه و آله) است).(8)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.