پاسخ اجمالی:
ابن اسحاق می نویسند: خبر شکست مشرکان در جنگ بدر، برای «کعب الأشرف» گران تمام شد، لذا پیامبر(ص) و اصحاب ایشان را در اشعار خود مسخره می کرد و به مسلمانان و حتی همسران پیامبر(ص) توهین کرده، آنان را اذیت می نمود. همچنین وی مردم «مکه» را بر ضد پیامبر(ص) تحریک نموده، دعوت به جنگ با مسلمانان می کرد. پس از بازگشت وی از «مکه»، پیامبر(ص) سخنانی فرمود که برخی لزوم قتل کعب را فهمیدند، لذا او را کشتند. اما قتل کعب «ترور» نبود؛ زیرا حضرت علنی اعلام کرد و «ترور» امری پنهانی است. از سویی کعب همواره بر ضد اسلام توطئه می کرد و در حقیقت در حال جنگ با اسلام بود.
پاسخ تفصیلی:
«ابن اسحاق» می نویسند: خبر شکست مشرکان در جنگ بدر و کشته شدن تعدادی از آنان و گریه مردم بر کشته شدگان خود، بر «کعب الأشرف» گران تمام شد، لذا بوسیله شعر پیامبر(صلی الله علیه وآله) و اصحاب وی را مسخره می کرد. او زنان مسلمان و حتی همسران پیامبر(صلی الله علیه وآله) را با شعر هجو و توهین می کرد و آنان را از این طریق اذیت و آزار می نمود.(1)،(2) او سپس به سوی «مکه» رفت و مردم آنجا را بر ضدّ رسول خدا(صلی الله علیه وآله) تحریک نمود و از آنجا خارج نشد تا این که آنان را بر جنگ با رسول خدا(صلی الله علیه وآله) متفق القول کرد و حتی در جواب «ابوسفیان» که از او پرسیده بود: دین ما بهتر است یا دین محمّد و اصحاب او؟ او دین مشرکان را ترجیح داد.(3)
چون «کعب الأشرف» به «مدینه» بازگشت، رسول خدا(صلی الله علیه وآله) سخنانی ایراد فرمود که برخی از اصحاب، همچون «محمّد بن مسلمه» لزوم کشتن او را استنباط نمودند، لذا او با همراهی «ابونائله» که برادر رضاعی «کعب الأشرف» بود، با طراحی خاصی کعب را به قتل رساند.
در توجیه این قتل می گوییم:
اوّلاً: قتل او «ترور» به حساب نمی آید؛ زیرا پیامبر(صلی الله علیه وآله) آن را به طور علنی اعلام کرده بود، درحالی که در «ترور» عنصر پنهان کاری نهفته است.
ثانیاً: همان گونه که اشاره شد، کعب دائماً درصدد توطئه بر ضدّ اسلام و مسلمین و پیامبر(صلی الله علیه وآله) بود و در حقیقت در حال جنگ با مسلمانان بود.(4)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.