پاسخ اجمالی:
در روایات اهل سنت به موضوع «پلورالیسم رفتاری» اشاره شده؛ همانند شافعی که روایت می کند: مسلمانی فردی از اهل ذمّه را به قتل رسانید. پیامبر(ص) در این باره فرمودند: «من سزاوارترین کسی هستم که به ذمه او وفا کند». آن گاه فرمودند قاتل را قصاص کنند. همچنین عبداللَّه بن عمر از پیامبر(ص) نقل کرده: «هر کس شخصی از اهل ذمّه را به قتل برساند بوی بهشت را نخواهد چشید». همچنین آن حضرت می فرمایند: «هر کس ذمی ای را اذیت کند من دشمن او خواهم بود و هر کس من دشمن او شوم در روز قیامت با او مخاصمه خواهم کرد».
پاسخ تفصیلی:
در روایات عامه به موضوع «پلورالیسم رفتاری» اشاره شده است که در اینجا به تعدادی از آنها اشاره می کنیم:
1- «شافعی» به سندش نقل می کند که مردی از مسلمین فردی از «اهل ذمّه» را به قتل رسانید. خبر که به رسول خدا(صلی الله علیه وآله) رسید، فرمودند: «أَنَا أَحَقُّ مَنْ أُوفِی بِذِمَّتِهِ»(1)؛ (من سزاوارترین کسی هستم که به ذمه او وفا کند). آن گاه دستور داد تا قاتل را به قتل برسانند.
2- «عبداللَّه بن عمر» از رسول خدا(صلی الله علیه وآله) نقل کرده که فرمودند: «مَنْ قتل قتيلًا من أهل الذِّمَّةِ لَمْ يَرِحْ رَائِحَةَ الْجَنَّةِ»(2)؛ (هر کس شخصی از اهل ذمّه را به قتل برساند بوی بهشت را نخواهد چشید).
3- رسول خدا(صلی الله علیه وآله) فرمودند: «مَنْ آذی ذِمِّیًّا فَأَنَا خَصْمه وَ مَنْ کنت خَصْمَهُ خَصَمْتُهُ یَوْمَ القیمه»(3)؛ (هر کس ذمی ای را اذیت و آزار کند من دشمن او خواهم بود و هر کس من دشمن او شوم در روز قیامت با او مخاصمه خواهم کرد).
4- و نیز فرمودند: «مَنْ ظَلَمَ مُعَاهَداً وَ کلفه فَوْقَ طَاقَتِهِ فَأَنَا حَجِیجُهُ یَوْمَ الْقَیِّمِه»(4)؛ (هر کس به کافری که در پناه اسلام است ظلم کند و او را بیش از طاقتش تکلیف نماید من در روز قیامت با او محاجّه خواهم کرد).(5)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.