پاسخ اجمالی:
قمار يعنى قربانى كردن مال و شرف براى به دست آوردن مال ديگران با خدعه و نيرنگ و احياناً به عنوان تفريح و نرسيدن به هيچ كدام. آيا هدف شركتهاى هرمي جز بدست آوردن اموال مردم با فريب و نيرنگ چيز ديگرى است؟ بنابراين، شكّى نيست كه ماهيّت حقيقى بازاريابى شبكهاى چيزى شبيه قمار جهانى است؛ هر چند صاحبان اين قمارخانهها سعى دارند آن را در پوششهايى نظير «معامله»، «هديه»، «صلح»، «پورسانت» و مانند آن مخفى كنند تا هر چه بيشتر موفّق به غارت اموال مردم گردند.
پاسخ تفصیلی:
خداوند متعال در آيه شريفه 219 سوره بقره كه سخن از تحريم شراب و قمار به ميان آمده، از قمار به «مَيْسِرْ» تعبير كرده است. «ميسر» از ماده «يُسْرْ» است و اين مادّه هم به معنى سهل و آسان و هم به معنى قماربازى مىآيد و به نظر مىرسد كه معنى اوّلى همان سهل و آسان باشد، منتهى نظر به اين كه شخص قمارباز مىخواهد به آسانى به مال و ثروتى نائل شود، از اين رو به قمار، «مَيْسِرْ» گفته مىشود.(1)
اگر بخواهيم تعريف جامعى براى قمار ارائه دهيم، بايد بگوييم: قمار يعنى قربانى كردن مال و شرف براى به دست آوردن مال ديگران با خدعه و نيرنگ و تزوير و احياناً به عنوان تفريح و نرسيدن به هيچ كدام.(2)
آيا هدف شركتهاى مورد بحث جز بدست آوردن اموال مردم با فريب و نيرنگ چيز ديگرى است؟ آيا بسيارى از مشتريان شركت هاى مذكور در پى بدست آوردن اموال كلان از راهى سهل و آسان، هر چند به قيمت متضرّر شدن انسانهاى فراوانى نيستند؟ آيا آلوده شدن به وامهاى ربوى براى عضويّت در اين قمار جهانى، قربانى كردن مال و شرف نيست؟ چنانچه عدّهاى محدود سعى و تلاش كنند تا به سودهاى كلان بادآورده برسند، هر چند در اين مسير افراد بسيارى قربانى شوند و اموال خود را از دست بدهند، آيا چنين انسانهايى شرافت خود و مالباختگان، دارايى خويش را به قربانگاه نفرستادهاند؟!
بنابراين، شكّى نيست كه ماهيّت حقيقى بازاريابى شبكهاى چيزى شبيه قمار جهانى است؛ هر چند صاحبان اين قمارخانهها سعى دارند آن را در پوششهايى نظير «معامله»، «هديه»، «صلح»، «پورسانت» و مانند آن مخفى كنند تا هر چه بيشتر موفّق به غارت اموال مردم گردند.(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.