پاسخ اجمالی:
هر چند پدر و مادر اصلى فرزند حاصل از تلقيح، صاحبان نطفه هستند؛ ولى او با مادرِ جانشين و همسرش نيز محرم است. زيرا مادرِ جانشين، يعنى زنى كه جنین را در رحم او كاشته اند، به منزله مادرِ رضاعى او محسوب مى شود. امّا محرميّت او با شوهرِ مادرِ جانشين به خاطر آن است كه فرزندانِ زوجه (ربيبه) چه نسبى باشند و چه رضاعى، بر زوج محرم هستند، و همان گونه كه گفتیم فرزند تلقيح در حكم فرزندِ رضاعىِ مادرِ جانشين است، پس به منزله ربيبه رضاعى محسوب مى شود، و بر شوهرش محرم مى باشد.
پاسخ تفصیلی:
اگر سوال شود که آیا فرزند حاصل از «لقاح مصنوعی» با مادرِ جانشین و شوهر او محرم است؟ در پاسخ می گوییم: هر چند پدر و مادر اصلى فرزند حاصل از تلقيح، صاحبان نطفه هستند؛ ولى او با مادرِ جانشين و همسرش نيز محرم است. زيرا مادرِ جانشين، يعنى زنى كه جنین را در رحم او كاشته اند، به منزله مادرِ رضاعى او محسوب مى شود.
فقهاى ما رضاع و شيرخوارگى يك روزه را با شرايطش، باعث محرميّت مى دانند. حال چطور ممكن است خانمى كه نُه ماه اين فرزند را در رحمش پرورش داده، و تمام گوشت و پوست و استخوان او از آن مادر روييده، بر او نامحرم باشد؟! اگر فرزند مذكور پسر باشد و بزرگ شود، و تصميم به ازدواج با مادرِ جانشين بگيرد، آيا هيچ فقيهى اجازه چنين كارى را مى دهد؟ بنابراين، بدون شك اين فرزند با مادرِ جانشين محرم است، و مانند فرزندِ رضاعى وى محسوب مى شود.
و امّا محرميّت او با شوهرِ مادرِ جانشين به خاطر آن است كه فرزندان زوجه (ربيبه) چه نَسبى باشند و چه رضاعى، بر زوج محرم هستند، و همان گونه كه بيان شد فرزند تلقيح در حكم فرزندِ رضاعىِ مادرِ جانشين است، پس به منزله ربيبه رضاعى محسوب مى شود، و بر شوهرش محرم مى باشد.(1)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.