پاسخ اجمالی:
فلسفه حدود و تعزيرات همان ضمانت اجرايى احكام الهى است. می دانیم وضع و جعل قوانين و مقرّرات يك مرحله است، و اجراى آن در بين مردم مطلب ديگرى است. آنچه كه ضامن اجراى قوانين در بين گروهى از مردم است، همان مجازاتها و عقوبتهاى پيش بينى شده براى متخلّفين مى باشد. لذا حقوقدان ها، ضمانت اجرايى را از شرايط اصلى و از اركان قانون مى شمرند، به گونه اى كه قانون بدون پشتوانه ضمانت اجرا را نوعى نصيحت و حكم اخلاقى مى دانند و اين، همان چيزى است كه در اصطلاح حقوقدان ها «ضمانت اجرا» ناميده شده است.
پاسخ تفصیلی:
از آنجا كه احكام الهى در انسانها گاه تأثير گذار نيست، مگر آنها كه عنايات پروردگار شامل حالشان شود، و فطرتى پاك و سالم داشته باشند، بدين جهت نياز به تشويق و تخويف، يا تبشير و انذار دارد تا انگيزه مردم را براى عمل به آن تقويت نموده، آنها را به عمل به آن فرا خواند و با توجّه به اين كه تشويق و مجازاتهاى جهان آخرت گروهى از مردم را از تخلّف و جرم و گناه باز نمى دارد، و آنان را به انجام وظايف و واجبات سوق نمى دهد، چاره اى جز پيش بينى مجازاتهاى دنيوى براى كسانى كه از قانون تجاوز كنند، و آن را ناديده بگيرند، باقى نمى ماند، و اين، همان چيزى است كه در اصطلاح حقوق دان ها «ضمانت اجرا» ناميده شده است.
توضيح اين كه: وضع و جعل قوانين و مقرّرات يك مرحله است، و اجراى آن در بين مردم مطلب ديگرى است. آنچه كه ضامن اجراى قوانين در بين گروهى از مردم است، همان مجازاتها و عقوبتهاى پيش بينى شده براى متخلّفين مى باشد. حقوق دان ها، ضمانت اجرايى را از شرايط اصلى و از اركان قانون مى شمرند، به گونه اى كه قانون بدون پشتوانه ضمانت اجرا را نوعى نصيحت و حكم اخلاقى مى دانند.
البتّه در قوانين بشرى، ضمانت اجرا منحصر به كيفرهاى دنيوى است. در حالى كه گستره آن در اديان الهى و مكاتب آسمانى، بسيار وسيع تر مى باشد، چرا كه ايمان به غيب، اعتقاد به دادگاه قيامت، و نيروى باز دارنده قوى تقوى، و پاداشها و مجازاتهاى جهان آخرت، و مانند آن، از اهرمهاى قوى و مستحكم اجراى قوانين دينى محسوب مى شود. بدين جهت در قشرهاى مذهبى كه ايمان به احكام الهى و اسلامى دارند، كمتر شاهد غصب حقوق مردم، و تعدّى و تجاوز به حريم ديگران هستيم، هر چند مجازاتى در كار نباشد. ولى با اين حال، شارع اسلام از ضمانت اجرايى دنيوى نيز غفلت نكرده، و حدود و تعزيرات را به همين هدف، در كنار ضمانتهاى اجرايى معنوى قرار داده است. و لذا در روايات متعدّد مى خوانيم: «اِنَّ اللّهَ قَدْ جَعَلَ لِكُلِّ شَىْء حَدّاً وَ جَعَلَ عَلى مَنْ تَجاوَزَ ذلِكَ الْحَدَّ حَدّاً»(1)؛ (خداوند متعال براى هر چيزى قانونى تعيين نموده، و براى هر كس كه از قانون تجاوز كند، مجازاتى در نظر گرفته است). بنابراين، اگر براى كسانى كه حرمت قوانين را نگه نمى دارند، و آلوده گناه مى شوند، مجازاتى وجود نداشته باشد، قوانين پشتوانه اجرايى نخواهد داشت.
خلاصه اين كه فلسفه حدود و تعزيرات همان ضمانت اجرايى احكام الهى است، و از اين مطلب، بطلان عقيده كسانى كه معتقدند حدود و تعزيرات در عصر غيبت امام عصر عجل الله تعالى فرجه الشريف بايد تعطيل شود، روشن مى گردد. چرا كه لازمه اين سخن بروز هرج و مرج و مفاسد گوناگون در جامعه اسلامى است؛ چيزى كه قطعاً خداوند متعال راضى به آن نخواهد بود.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.