پاسخ اجمالی:
وقتی اميرمؤمنان(ع) محمّد بن ابى بكر را به عنوان والى مصر منصوب كرد در دستور العملى فرمود: «محبت خود را براى آنها بگستر و چهره ات را گشاده دار، مساوات را در ميان آنها حتى در نگاه هايت مراعات كن تا نه بزرگان به حمايت بى دليل تو طمع ورزند و نه ضعفا در اجراى عدالتت مأيوس شوند؛ با خواسته هاى دلت مخالفت كن و هرگز خدا را به خاطر رضاى احدى به خشم نياور كه خداوند جاى همه كس را مى گيرد ولی كسی جاى او را نمی گیرد؛ از منافقان سخت بپرهيز، چون خطر آنها از مشرکان بیشتر است و مزوّرانه در صدد فریب شمایند ...».
پاسخ تفصیلی:
هنگامى كه اميرمؤمنان على(عليه السلام) «محمّد بن ابى بكر» را كه از بزرگان يارانش بود به عنوان «والى» و «فرمانده» لشكر مصر منصوب كرد، در دستور العملى كه به او داد چنين فرمود:
«بالهاى [محبّت] خود را براى آنها بگستر، و پهلوى نرمش و ملايمت را بر زمين بگذار! چهره خويش را براى مردم گشاده دار، و مساوات را در ميان آنها اعمّ از كوچك و بزرگ، حتّى در نگاه هايت مراعات كن! تا نه بزرگان كشور به حمايت بى دليل تو طمع ورزند، و نه ضعفا در اجراى عدالت از تو مأيوس شوند، چرا كه خداوند از بندگان خود در مورد اعمال كوچك و بزرگ، آشكار و پنهان بازخواست خواهد كرد! ... .
اى محمّد! بدان من تو را فرمانده بزرگترين لشكرم، يعنى لشكر مصر، نمودم! پس بر تو لازم است كه با خواسته هاى دلت مخالفت كنى و از عقيده ات دفاع نمائى هر چند يك ساعت از عمر تو بيشتر نمانده باشد! و هرگز خدا را به خاطر رضاى احدى به خشم نياور كه خداوند جاى همه كس را مى گيرد و هيچ كس جاى او را نخواهد گرفت! نماز را در اوقات خود به جاى آور نه آن كه به هنگام بيكارى در انجامش تعجيل كنى امّا به هنگام اشتغال به كارها آن را به تأخير بيندازى! ... [از منافقان سخت بپرهيز و بر حذر باش، چرا كه] پيامبر گرامى اسلام(صلى الله عليه و آله و سلم) فرمود: من نه از مؤمن و نه از مشرك بر امّتم نمى ترسم، زيرا مؤمن را ايمانش از خلافكارى باز مى دارد، و مشرك را خدا به خاطر شركش درهم مى كوبد؛ تنها از شرّ منافقان بر شما مى ترسم كه در دل ايمان ندارند، و به زبان سخنانى مى گويند جالب و دلپسند [تا شما را بفريبند و به اهداف شوم خود برسند] ولى از اعمال زشتشان مى توان آنها را باز شناخت».(1)،(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.