پاسخ اجمالی:
یکی از وظائف مهمّ مدير، نقش هماهنگ كننده اوست. او در عين اين كه باید رابطه خود را با نفراتش حفظ كند، نقش هماهنگ كننده را نيز هرگز نباید فراموش كند. چرا كه مفردات خوب هرگز ضامن پيروزى نيست؛ بلكه يك تركيب صحيح و هماهنگ است که هميشه پيروز است. براى پى بردن به اهمّيّت این موضوع می توانیم نگاهى به سیستم بدن كنيم که برای مثال در يك حادثه آتش سوزى که اکثر بار اجرائى، بر عهده عضلات دست و پاست ولی فعالیت قلب و ریه نیز به حدّاكثر رسیده و مغز روی این موضوع تمرکز می کند تا بهترین نتیجه به دست آید.
پاسخ تفصیلی:
یکی از وظائف مهمّ مدير، نقش هماهنگ كننده اوست. او در عين اين كه رابطه خود را با نفرات خويش، چه از طريق مستقيم يا غير مستقيم بايد حفظ كند، نقش هماهنگ كننده را نيز هرگز نباید فراموش كند، چرا كه مفردات خوب هرگز ضامن پيروزى نيست، بلكه يك تركيب صحيح و هماهنگ هميشه پيروز است.
براى پى بردن به اهمّيّت اين موضوع به «سير انفسى» مى پردازيم و نگاهى به تشكيلات بدن خود مى كنيم:
هماهنگى اعضاى بدن به راستى عجيب است؛ هنگامى كه يك عمل ساده يا پيچيده را انجام مى دهيم، بلافاصله سيستم خاصّى كه به فرمان پروردگار در مغز ما مستقر شده است به طور خودكار هماهنگى لازم را در ميان اعضاء تأمين مى كند. مثلاً، در برابر يك حادثه آتش سوزى كه بايد براى خاموش كردن آن تلاش كنيم، و در صورت عدم امكان، خود و ديگران را از محلّ حادثه دور نمائيم، بار سنگين در جنبه هاى اجرائى، بيشتر بر عضلات پا و بازو گذاشته شده است. در چنين شرايطى، ناگهان در يك لحظه هماهنگ ضربان «قلب» بالا مى رود و «تنفّس» سريع مى شود؛ و گردش خون در عضلات، به حدّاكثر مى رسد؛ خون به مقدار زياد به سلّولهاى بدن براى تغذيه و تهيّه نيروى لازم مى رسد؛ «مغز» نيز براى سرعت عمل بيشتر، خون زيادترى دريافت مى دارد و حتّى اگر انسان گرسنه و تشنه باشد، موقّتاً احساس گرسنگى و تشنگى را بكلّى از دست مى دهد تا فكر و نيروى جسمانى او مشغول به تهيّه اين نيازها نشوند، و هماهنگى و بسيج نيروها به طور كامل در برابر حادثه انجام گيرد.
اين يك نمونه كوچك در تشكيلات بدن انسان است، و اگر در كار هر يك از دستگاههاى بدن خود و موجودات زنده ديگر، دقّت كنيم، مى بينيم مسأله ارتباط و هماهنگى به قدرى دقيق و ظريف پياده شده است كه بهتر از آن تصوّر نمى شود، و ما در بحثهاى توحيدى از اين موضوع دلائل روشنى براى اثبات وجود خدا و علم و حكمت و قدرت او مى گيريم و قرآن مجيد نيز به آن اشارات فراوانى دارد.
هر قدر سازمانى گسترده تر و پيچيده تر شود؛ مسأله هماهنگى در آن حسّاستر مى شود، تا آنجا كه گاه انسان با وسائل عادى نمى تواند آن را تأمين كند و ناچار از وسائل دقيق صنعتى كمك مى گيرد، چنان كه در سازمانهاى ادارى و صنعتى پيچيده امروز از كامپيوتر براى هماهنگ كردن بهره فراوان مى گيرند.
در تاريخ اسلام، يك ناهماهنگى در لشكر اسلام در جنگ احد (ناهماهنگى مردان تيراندازى كه تحت فرماندهى «عبداللّه بن جبير» بودند با بقيه سپاه اسلام) سبب شد كه شكست سختى بر ارتش اسلام وارد گردد، و ضايعاتى در حدود 70 شهيد، آن هم شهيدانى مانند «حمزه سيّد الشّهداء» به بار آورد.(1)،(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.