پاسخ اجمالی:
روایات أئمه(ع) در مورد بلند گفتن بسم الله فراوان است. ابوالفتوح رازى در تفسیرش از امام رضا(ع)، از پدرش، از امام صادق(ع) نقل مى کند: «آل محمد(ص) در بلند گفتن «بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ» اجتماع دارند». هم چنین در تفسیر على بن ابراهیم از امام صادق(ع) روایت شده : «بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ» شایسته ترین چیزى است که به جهر گفته شود و آیه اى است که خداوند فرموده: هرگاه پروردگارت را در قرآن یاد کنى، مشرکان از روى بیزارى به عقب بر مى گردند».
پاسخ تفصیلی:
روایات أئمه اهل بیت(علیهم السلام) در مورد بلند گفتن بسم الله فراوان است، سیره امام على(علیه السلام) و امامان پس از او چنین بود. چند نمونه را مى آوریم:
1ـ ابوالفتوح رازى در تفسیرش از امام رضا(علیه السلام)، از پدرش، از امام صادق(علیه السلام) نقل مى کند: آل محمد(صلى الله علیه وآله) در بلند گفتن «بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ» اجتماع دارند.(1)
2ـ در تفسیر على بن ابراهیم از ابن اُذینه از امام صادق(علیه السلام) روایت شده است: «بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ» شایسته ترین چیزى است که به جهر گفته شود و آیه اى است که خداوند فرموده است:
«هرگاه پروردگارت را در قرآن یاد کنى، مشرکان از روى بیزارى به عقب بر مى گردند».(2)
3ـ صدوق با سند خود از اعمش، از امام صادق(علیه السلام) نقل کرده که فرمود: بلند گفتن بسم الله در نماز، واجب است.(3)
4ـ صدوق با سند خود از فضل بن شاذان نقل کرده است، در آنچه امام رضا(علیه السلام) در بیان اسلام خالص براى مأمون نوشت، آمده است: بلند گفتن بسم الله در همه نمازها سنت است.(4)
5ـ از امام رضا(علیه السلام) روایت است که در همه نمازهاى روز و شب خود، بسم الله را بلند مى گفت.(5)
6ـ کلینى از صفوان جمّال نقل کرده است: روزهایى پشت سر امام صادق(علیه السلام) نماز خواندم، در نمازهایى که جهرى نبود، «بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ» را در هر دو سوره بلند مى گفت.(6)
7ـ عیاشى از خالد مختار نقل مى کند: شنیدم امام صادق(علیه السلام) مى فرمود: آنان را چه مى شود که نسبت به عظیم ترین آیه در کتاب خدا یعنى «بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ» مى پندارند که اگر بلند و آشکار گفته شود بدعت است.(7)
8ـ کلینى از یحیى بن ابى عمران همدانى نقل مى کند: به محضر امام جواد(علیه السلام) نامه نوشتم: فدایت شوم، درباره کسى که نمازش را هنگام خواندن سوره فاتحه با بسم الله آغاز مى کند، اما در سوره هاى دیگر بسم الله را نمى گوید چیست؟ عباسى مى گوید عیبى ندارد.
حضرت به خط مبارکش على رغم گفته عباسى، نوشت اعاده مى کند، اعاده مى کند.(8)، (9)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.