پاسخ اجمالی:
پیامبر اکرم(ص) عنایت زیادی برای شناساندن اهل بیت داشت به اندازه ای که مثل آن در امور دیگر دیده نشده است. ایشان با سه شیوه اهل بیت را معرفی کرده است: 1- به نام های آنها تصریح کرده است. 2- آنها را در زیر یک عبا جمع کرد و از ورود دیگران جلو گیری کرده است. 3- چندین ماه به هنگام رفتن به مسجد، مقابل خانه فاطمه می ایستاد و می فرمود: «إنّما یرید اللَّه لیذهب عنکم الرجس أهل البیت و یطهّرکم تطهیراً».
پاسخ تفصیلی:
پیامبر اکرم(صلى الله علیه وآله) عنایت زیادی برای شناساندن اهل بیت داشت به اندازه ای که مثل آن در امور دیگر دیده نشده است، مگر در امور بسیار کم.
ایشان با شیوه های مختلف اقدام به شناساندن اهل بیت کرده اند:
پیامبر(صلى الله علیه وآله) با سه شیوه اهل بیت را معرفی کرده است:
: ایشان به نام های کسانی که آیه تطهیر در حقشان نازل شده، تصریح کرده است، به گونه ای که فرد مورد اشارۀ آیه را با اسم و رسم تعیین کرده است.
: تمام کسانی را که آیه در حق آنها نازل شده است در زیر یک عبا جمع کرد و از ورود دیگران جلو گیری کرد.
: پیامبرخدا(صلى الله علیه وآله) چندین ماه به هنگامی که از خانه اش به قصد نماز خارج می شد از مقابل خانه فاطمه عبور می کرد و می فرمود: «الصلاة اهل البیت»؛ (وقت نماز است ای اهل بیت)، «إنّما یرید اللَّه لیذهب عنکم الرجس أهل البیت و یطهّرکم تطهیراً».(1)
اینک از هر گروه نمونه هایی را بیان می کنیم :
گروه اول: طبری در تفسیر آیه تطهیر از ابو سعید خدری روایتی آورده است که رسول اللَّه(صلى الله علیه وآله) فرموده است: آیه در حق پنج نفر نازل شده است؛ در باره من و درباره علی رضی اللَّه عنه و حسن رضی اللَّه عنه، و حسین رضی اللَّه عنه، و فاطمة رضی اللَّه عنها، «إنّما یرید اللَّه لیذهب عنکم الرجس أهل البیت و یطهّرکم تطهیراً»». در این باره روایات متعددی وارد شده است.
گروه دوم: سیوطی روایت کرده است: ابن ابی شیبه، احمد بن حنبل، مسلم، ابن جریر، ابن ابی حاتم و حاکم از عایشه رضی اللَّه عنها روایت کرده اند که، گفت: رسول اللَّه(صلى الله علیه وآله) سپیده دمی در حالى که رواندازى منقوش از مو به دوش داشت در منزل نشسته بود که حسن و حسین رضی اللَّه عنهما به خانه ایشان آمدند، پیامبر(صلى الله علیه وآله) آندو را زیر آن داخل کرد، سپس علی آمد پس او را هم داخل کرد، سپس فرمود: «إنّما یرید اللَّه لیذهب عنکم الرجس أهل البیت و یطهّرکم تطهیراً».
اگر چه نام فاطمه(سلام الله علیها) در این حدیث نیامده اما در حدیث دیگری آمده است، سیوطی روایت کرده است که: ابن جریر و حاکم و ابن مردویه از سعد روایت کرده اند که گفت: بر رسول اللَّه(صلى الله علیه وآله) وحی نازل شد، پس علی و فاطمه و دو پسران ایشان را در زیر رواندازش داخل کرد و فرمود: پروردگارا اینان خانواده و اهل بیت من هستند.
در حدیث دیگری آمده است که رسول خدا(صلى الله علیه وآله) باتفاق حسن و حسین و على(علیهم السّلام) به خانه فاطمه(سلام الله علیها) رفت و على و فاطمه را در برابر خودش و حسنین را بر روى زانوهاى خود نشانید و جامه خود را بر سر آنان کشید و من هم، در پشت سر ایشان ایستاده بودم، در آن هنگام «آیه تطهیر» را تلاوت فرمود: «إنّما یرید اللَّه لیذهب عنکم الرجس أهل البیت و یطهّرکم تطهیراً».
گروه سوم: طبری از انس روایت کرده است که رسول خدا(صلى الله علیه وآله) تا شش ماه وقتی که به نماز خارج می شد از مقابل خانه فاطمه (سلام الله علیها) می گذشت و می فرمود: وقت نماز است ای اهل بیت، «إنّما یرید اللَّه لیذهب عنکم الرجس أهل البیت و یطهّرکم تطهیراً»(2)
روایاتی که از رسول خدا(صلى الله علیه وآله) در باره معرفی اهل بیت صادر شده است، به سی و چهار(34) روایت می رسد.
روایت آیه تطهیر (روایت کساء) را از بزرگان صحابه، أبو سعید الخدری، أنس بن مالک، ابن عباس، أبو هریرة الدوسی، سعد بن أبی وقاص، واثلة بن الاسقع، أبو الحمراء(هلال بن حارث)، ام المؤمنین عائشة و أُمّ سلمة روایت کرده اند.
و از اصحاب صحاح، مسلم در صحیحش(3) و ترمذی در سننش روایت کرده اند .(4)، (5)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.