پاسخ اجمالی:
سعيد بن عاص، والی كوفه به عثمان نوشت: «كُميل بن زياد و مالك اَشتر و...(که از دوستداران علی(ع) بودند) فتنه انگيزى مى كنند و بر عيب جويى از من و تو و طعنه زدن به دين ما گرد آمده اند و من مى ترسم كه اگر كارشان استوار گردد، فراوان شوند!». عثمان هم دستور تبعید آنان به شام را صادر کرد. در شام هم بین معاویه و اشتر سخنان تندی رد و بدل شد و معاویه به دستور عثمان او را به حمص از شهر های شام تبعید کرد.
پاسخ تفصیلی:
کُمَیل بن زیاد بن نُهَیک نَخَعى کوفى، از یاران امام على(1) و امام حسن (علیهما السلام)(2) است. او را از افراد مورد اطمینان امام على(علیه السلام)(3) برشمرده و در توصیف او گفته اند: شجاع، دلیر، زاهد و عابد بود(4).
او از پیش گامان شورش کوفیان علیه عثمان بود(5) و به همین خاطر عثمان، او را با عدّه اى دیگر به شام، تبعید کرد.(6)، (7)
تفصیل ماجرای تبعید وی و دیگر صالحان در کتب تاریخی اهل سنت این چنین آمده: سعيد بن عاص، وارد كوفه شد و در ميان بزرگان كوفه گفت: اين سرزمين سرسبز (عراق)، بوستان قريش است.
مالک اَشتر گفت: آيا مى پندارى كه سرزمين حاصل خيزى كه خدا با شمشيرهايمان نصيب ما كرده، بوستان تو و قوم توست؟ به خدا سوگند، بيشترين سهم هر يك از شما، همانند سهم يكى از ماست. سعيد بن عاص بر او تندی کرد ... و سپس خبر آن را به عثمان نوشت كه: «گروهى از اهالى كوفه فتنه انگيزى مى كنند و بر عيب جويى از من و تو و طعنه زدن به دين ما گرد آمده اند و من مى ترسم كه اگر كارشان استوار گردد، فراوان شوند!». او نام ده تن که از جمله: كُميل بن زياد نخعى، مالك اَشتر، ثابت بن قيس بن منقع ، و صعصعة بن صوحان و... بودند را در نامه آورد.چون نامه به عثمان رسید، عثمان به سعيد نوشت: «آنان را به سوى معاويه روانه كن». او هم آنان را به شام تبعید کرد... آنان در شام گرد هم آمدند و بر عمرو بن زُراره وارد شدند... سپس ميان معاویه و اَشتر، سخنانى رد و بدل شد و به تندى گراييد و معاويه وى را به زندان انداخت ... و ماجرا را به عثمان گزارش داد.
عثمان به معاويه نوشت و فرمان داد كه آنان را به حِمْص، که يكى از شهرهاى اصلى شام (سوريه امروزى) است تبعيد كند و او نيز چنين كرد.(8)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.