پاسخ اجمالی:
ابن تیمیه خوارج را افرادی متدین در ظاهر و باطن معرفی می کند، درحالیکه از بسیاری از صحابه، ازجمله: ابوسعید خدرى، ابوالیقظان، عمار بن یاسر، خلید عصرى، ابوایّوب انصارى، عبدالله بن مسعود، على بن ربیعه والبى، ابوسعید مولى رباب، سعد بن عباده و انس بن مالک نقل شده که: پیامبر(ص) آنان را مأمور به یارى امیرمؤمنان(ع) کرده و دستور داده تا با ناکثین و قاسطین و مارقین به همراه علی(ع) بجنگند. و از پیامبر(ص) ثابت شده که خطاب به على(ع) فرمود: «تو بعد از من با ناکثین و قاسطین و مارقین قتال خواهى کرد».
پاسخ تفصیلی:
ابن تیمیه در دفاع از خوارج مى گوید: «... خوارج از بزرگ ترین مردم از حیث نماز و روزه و قرائت قرآن مى باشند که داراى لشکر و لشکرگاه بودند. آنان متدیّن به دین اسلام در باطن و ظاهرند».(1)
او مى گوید: «خوارج از رافضه راستگوتر و دین دارتر و باورع ترند، بلکه خبر نداریم که خوارج عمداً دروغ بگویند، بلکه آنان راستگوترین مردمند».(2)
او هم چنین مى گوید: «خوارج عاقل تر و راستگوتر و بیشتر دنبال کننده حقّند از رافضه... بسیارى از رهبران رافضه و عامه آنان زندیق و ملحدند!!».(3)
در پاسخ می گوییم: چطور ابن تیمیه خوارج را افرادی با ایمان و متدین در ظاهر و باطن معرفی می کند در صورتی که اگر کسى کلمات و سخنان صحابه را در لابه لاى کتاب ها بررسى کند پى مى برد که رسول خدا(صلى الله علیه وآله) آنان را مأمور به نصرت و یارى امیرمؤمنان على بن ابى طالب (علیه السلام) در تمام جنگ ها کرده است. و دستور داده تا با ناکثین و قاسطین و مارقین به همراه علی(علیه السلام) بجنگند.
اینک به برخى از این کلمات اشاره مى کنیم:
1 ـ ابوسعید خدرى مى گوید: «رسول خدا(صلى الله علیه وآله) ما را امر به قتال با ناکثین و قاسطین و مارقین نمود. عرض کردیم: اى رسول خدا! ما را به قتال با این افراد دعوت نمودى، همراه با چه کسى با این افراد بجنگیم؟ پیامبر(صلى الله علیه وآله)فرمود: «همراه با على بن ابى طالب».(4)
2 ـ ابوالیقظان عمار بن یاسر مى گوید: «رسول خدا(صلى الله علیه وآله) مرا امر کرد تا با ناکثین و مارقین و قاسطین بجنگم».(5)
و نیز روایت کرده که رسول خدا(صلى الله علیه وآله) فرمود: «اى على! زود است که تو را گروه ظالم به قتل برساند؛ درحالى که تو برحقّى، پس هرکس تو را درآن روزیارى نکند از من نیست».(6)
3 ـ خلید عصرى مى گوید: از امیرالمؤمنین(علیه السلام) در روز نهروان شنیدم که مى فرمود: «رسول خدا (صلى الله علیه وآله) مرا امر کرد تا با ناکثین و قاسطین و مارقین بجنگم».(7)
4 ـ ابوایّوب انصارى در عصر خلافت عمر بن خطّاب مى گفت: «رسول خدا (صلى الله علیه وآله) امر به قتال با ناکثین و قاسطین و مارقین نموده است».(8)
5 ـ عبدالله بن مسعود مى گوید: «رسول خدا (صلى الله علیه وآله) على(علیه السلام) را دستور داد تا با ناکثین و قاسطین و مارقین بجنگد.(9)
6 ـ علىّ بن ربیعه والبى مى گوید: «از على(علیه السلام) شنیدم که مى فرمود: پیامبر(صلى الله علیه وآله) با من عهد و پیمان بست تا بعد از او با ناکثین و قاسطین و مارقین بجنگم».(10)
7 ـ ابوسعید مولى رباب مى گوید: از على(علیه السلام) شنیدم که مى فرمود: «من به قتال با ناکثین و قاسطین و مارقین امر شده ام».(11)
8 ـ سعد بن عباده مى گوید: على(علیه السلام) به من فرمود: «به من دستور داده شده تا با ناکثین و قاسطین و مارقین بجنگم».(12)
9 ـ انس بن مالک از پدرش از امام على(علیه السلام) نقل کرده که فرمود: «مأمور شده ام با سه دسته بجنگم: ناکثین و قاسطین و مارقین».(13)
10 ـ عبدالله بن مسعود مى گوید: رسول خدا(صلى الله علیه وآله) از حجره خود خارج شد و به طرف منزل امّ سلمه رفت. على(علیه السلام) آمد. رسول خدا(صلى الله علیه وآله) فرمود: اى امّ سلمه! به خدا سوگند! این شخص بعد از من با ناکثین و قاسطین و مارقین خواهد جنگید.(14)
ابن ابى الحدید مى گوید: «از پیامبر(صلى الله علیه وآله) ثابت شده که خطاب به على(علیه السلام) فرمود: «تقاتل بعدی الناکثین والقاسطین والمارقین»(15)؛ (تو بعد از من با ناکثین و قاسطین و مارقین قتال خواهى کرد).
مقصود از «ناکثین» عهدشکنان؛ یعنى اصحاب جمل هستند. و مقصود از «قاسطین» ظالمان؛ یعنى همان اصحاب صفّین و پیروان معاویه مى باشند. و مقصود از «مارقین» خارج شوندگان از دین، همان خوارج و اصحاب نهروان است.(16)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.