پاسخ اجمالی:
این حدیث را ترمذی نقل کرده و می گوید: حسن است. نسائی و احمد بن حنبل نیز آن را نقل کرده اند. ابن حبان نیز آن را در صحیح خود نقل کرده و تصحیح نموده است. حاکم نیشابوری می گوید: این حدیث صحیح است. ابن حجر بعد از نسبت دادن آن به ترمذی می گوید: سند آن قوی است. ناصرالدین البانی که امروزه مورد قبول علمای اهل سنت است، این حدیث را در«سلسلة الاحادیث الصحیحة» نقل کرده و سعی بلیغ در تصحیح سند آن نموده است.
پاسخ تفصیلی:
ابن تیمیه می گوید: «و مثل قوله: «انت ولی کل مؤمن بعدی» فان هذا موضوع باتفاق اهل المعرفة بالحدیث»(1)؛ (و مثل گفتار پیامبر(صلی الله علیه وآله وسلم) که (خطاب به حضرت علی(علیه السلام)) فرمود: (تو سرپرست هر مومن بعد از من می باشی)، این حدیث به اتفاق اهل معرفتِ به حدیث، جعلی است).
او در جایی دیگر می گوید: «و کذالک قوله: «هو ولی کل مؤمن بعدی» کذب علی رسول الله»(2)؛ (و همچنین است گفتار پیامبر(صلی الله علیه وآله و سلم): (او-علی(علیه السلام)- سرپرست هر مومنی بعد از من است)، این دروغ بر رسول خدا(صلی الله علیه وآله) است).
در پاسخ می گوییم:
اولا: این حدیث را ترمذی در سنن خود نقل کرده و می گوید: این حدیث حسن است.(3) و نیز نسائی در «الخصائص» و احمد بن حنبل در«المسند» و در «فضائل الصحابه» آن را نقل کرده اند.(4)
ابن حبان نیز این حدیث را در صحیح خود نقل کرده و آن را تصحیح نموده است.(5)
حاکم نیشابوری بعد از نقل این حدیث می گوید: «هذا حدیث صحیح علی شرط مسلم و لم یخرجاه»(6)؛ (این حدیث صحیحی است که مطابق با شرط مسلم است؛ گرچه بخاری و مسلم آن را نقل نکرده اند). و ابن حجر در «الاصابة» بعد از نسبت دادن آن به ترمذی می گوید: «اسناده قوی»(7)؛ (سند آن قوی است).
ثانیاً: ناصرالدین البانی[که امروزه مورد قبول علمای اهل سنت است] نیز این حدیث شریف را در کتاب «سلسلة الاحادیث الصحیحة»، حدیث شماره 2223، نقل کرده و سعی بلیغ در تصحیح سند آن نموده است.
او بعد از نقل برخی از سند ها اشکالی را مطرح کرده و خود به آن پاسخ می گوید: «اگر کسی اشکال کند که «اجلح» که در برخی از سندها آمده شیعی است و نیز در سند دیگر «جعفر بن سلیمان» وجود دارد که او نیز شیعی است، آیا این باعث طعن در حدیث نیست؟
در جواب می گوییم: هرگز؛ زیرا اعتبار در روایت حدیث به صدق و حفظ است، و مذهب را خودش و خدای خودش می داند، او حسابگر است. و لذا مشاهده می کنیم که صاحب صحیح بخاری و مسلم و دیگران، حدیث بسیاری از مخالفین امثال خوارج و شیعه و دیگران را تخریج کرده اند...
و نیز این حدیث مورد تصحیح ابن حبان است، با آن که راوی آن در کتاب ابن حبان جعفر بن سلیمان است، کسی که تشیع داشته و در آن نیز غالی بوده است. و حتی بنا بر تصریح او در کتاب «الثقات» او بغض شیخین را داشته است... .(8)
علاوه بر این، حدیث فوق به صورت متفرق از طرق دیگر نیز نقل شده که در سند آن شیعه وجود ندارد؛ همانند جمله ی «ان علیاً منی و انا منه» که در «صحیح بخاری»، حدیث 2699، نقل شده است... .
و امری که جای تعجب بسیار دارد این است که چگونه شیخ الاسلام ابن تیمیه جرأت بر انکار و تکذیب این حدیث در «منهاج السنة»(9) داشته...!؟ من وجهی در تکذیب او نسبت به این حدیث نمی بینم جز آنکه بگویم او در رد بر شیعه سرعت به خرج می داده و مبالغه داشته است. خداوند از گناه ما و گناه او بگذرد».(10)، (11)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.