پاسخ اجمالی:
ترمذى به سند خود از عبدالله بن عمر نقل مى کند: پيامبر(ص) به علي(ع) فرمود: «تو برادر من در دنيا و آخرتى». خبر عقد اخوّت اوّل پيامبر(ص) با على را متقى هندى و ابن عساکر و بغوى و طبرانى و ابن عدى و ديگران نقل کرده اند. خبر عقد اخوّت دوّم را متقى هندى از طبرانى و ديگران نقل کرده اند و هيچ کس از علماى اهل سنت اين احاديث را به طور کل يا خصوص عقد اخوت بين پيامبر و على را انکار نکرده است.
پاسخ تفصیلی:
حدیث «اخوت» را جماعتى از علماى اهل سنت در کتاب هاى خود نقل کرده اند که برخى از آنها عبارتند از:
1 ـ ترمذى به سند خود از عبدالله بن عمر نقل مى کند که رسول خدا(صلى الله علیه وآله) بین اصحابش عقد اخوت بست. على(علیه السلام) گریان خدمت پیامبر(صلى الله علیه وآله) آمد و عرض کرد: اى رسول خدا(صلى الله علیه وآله)! بین اصحابت عقد اخوّت بستى ولى بین من و کسى عقد اخوت نبستى؟ رسول خدا(صلى الله علیه وآله) به او فرمود: تو برادر من در دنیا و آخرتى.(1)
2 ـ نسائى به سندش از عباد بن عبدالله نقل کرده که على(رضی الله عنه) فرمود: «انا عبدالله و اخو رسول الله، و أنا الصدیق الأکبر لا یقولها بعدى الاّ کاذب...»(2)؛ (من بنده خدا و برادر رسول خدایم، و من صدّیق اکبرم، کسى این ادّعا را پس از من جز دروغگو نمى کند...).
3 ـ ابن عساکر به سندش از انس بن مالک نقل کرده که گفت: از رسول خدا شنیدم که خطاب به على(علیه السلام) مى فرمود: «انت اخى فى الدنیا و الآخرة»(3)؛ (تو برادر منى در دنیا و آخرت).
4 ـ احمد بن حنبل به سندش از ابن عباس نقل کرده که پیامبر(صلى الله علیه وآله)، خطاب به على(علیه السلام) فرمود: «انت اخى و صاحبى»(4)؛ (تو برادر و مصاحب منى).
5 ـ حاکم نیشابورى به سندش از عبدالله بن عمر نقل کرده که رسول خدا(صلى الله علیه وآله) عقد اخوّت بین اصحابش بست. بین ابوبکر و عمر، و بین طلحه و زبیر، و بین عثمان و عبدالرحمن بن عوف عقد اخوّت بست. على(علیه السلام) عرض کرد: اى رسول خدا! بین اصحابت عقد اخوت بستى، پس برادر من کیست؟ رسول خدا فرمود: آیا راضى نمى شوى اى على! از این که من برادر تو باشم؟ على(علیه السلام) عرض کرد: آرى اى رسول خدا! آن گاه رسول خدا(صلى الله علیه وآله) فرمود: تو برادر منى در دنیا و آخرت.(5)
6 ـ متقى هندى از امام على(علیه السلام) نقل مى کند که فرمود: «پیامبر(صلى الله علیه وآله) بین عمر و ابوبکر، و بین حمزة بن عبد المطلب و زید بن حارثه، و بین عبدالله بن مسعود و سعد بن مالک، و بین من و خودش عقد اخوت بست».(6)
لازم به ذکر است که عقد اخوّت دو بار بین اصحاب بسته شد، یک بار در مکه بین مهاجرین و بار دوّم در مدینه بین مهاجرین و انصار. و این مطلبى است که بزرگان اهل سنت؛ از قبیل: ابن عبدالبر به آن اشاره کرده و ابن حجر نیز از او نقل کرده و بر آن صحّه گذارده است.
خبر عقد اخوّت اوّل و برادرى پیامبر(صلى الله علیه وآله) با على(علیه السلام) در مرحله اولى را متقى هندى و ابن عساکر و بغوى و طبرانى و ابن عدى و دیگران نقل کرده اند. و نیز خبر عقد اخوّت دوّم و برادرى پیامبر(صلى الله علیه وآله) با حضرت على(علیه السلام) را متقى هندى از طبرانى و دیگران نقل کرده اند. و هیچ کس از علماى اهل سنت این احادیث را به طور کل یا خصوص عقد اخوت بین رسول اکرم(صلى الله علیه وآله) و امام على(علیه السلام) را انکار نکرده است.(7)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.