پاسخ اجمالی:
روایات بسیاری درباره برادری پیامبر(ص) و امام على(ع) نقل شده؛ اما ابن تیمیه با تضعیف این احادیث مى گوید: «حدیث مؤاخاة، باطل و جعلى است؛ زیرا پیامبر(ص) با هیچ کسى عقد اخوت نبسته است». در این رابطه می توان گفت: اولا: او تنها در صدد تضعیف این احادیث بوده و هیچ کس با او موافق نیست. ثانیاً:علماى اهل سنت همچون ترمذى، نسائى، ابن ماجه، و... این حدیث را در کتب خود آورده اند. ثالثاً: برخى از بزرگان اهل سنت مانند؛ ابن حجر و زرقانى مالکى، تضعیف و ردّ ابن تیمیه را جواب داده اند.
پاسخ تفصیلی:
روایات بسیاری درباره برادری پیامبر(صلى الله علیه وآله) و امام على(علیه السلام) نقل شده؛ اما ابن تیمیه از آنجا که این جریان را از فضایل بسیار عظیم حضرت على(علیه السلام) دیده در صدد تضعیف آن از هر جهت برآمده است. او مى گوید: «حدیث مؤاخاة، باطل و جعلى است؛ زیرا پیامبر(صلى الله علیه وآله) با هیچ کسى عقد اخوت نبسته است».(1)
و نیز در جایى دیگر مى گوید: «احادیث مؤاخاة با على، تماماً موضوع است».(2)
در پاسخ مى گوییم:
اولا: ابن تیمیه در تضعیف و نسبت بی دلیل جعل به این احادیث تنها بوده و هیچ کس با او همراهى نکرده است. و این مطلبى است که علماى اهل سنت نیز بر آن تصریح کرده اند.
ثانیاً: این حدیث را ده ها نفر از علماى اهل سنت در کتب حدیثى و تاریخى و تفسیرى خود نقل کرده اند، چگونه ممکن است آن را به جعل و کذب نسبت داد. اشخاصى همچون: ترمذى(3)، نسائى(4)، ابن ماجه(5)، حاکم نیشابورى(6)، ابن عبد البر، ابن کثیر(7)، احمد بن حنبل(8)، و... آن را در کتب روایى خود ثبت کرده اند، چگونه مى توان این گونه افراد را که نزد اهل سنت از جلالت فوق العاده اى برخوردارند متّهم به نقل حدیث کذب و جعلى کرد؟
ثالثاً: زرقانى مالکى مى گوید: «احادیث بسیارى درباره عقد اخوّت بین پیامبر(صلى الله علیه وآله) و على(علیه السلام) رسیده و ترمذى آن را نقل کرده و تحسین نموده و نیز حاکم نیشابورى آن را نقل کرده و تصحیح نموده است...».(9)
رابعاً: برخى از بزرگان اهل سنت در مقابل ابن تیمیه ایستاده و تضعیف و ردّ او را جواب داده اند؛ از آن جمله ابن حجر در «فتح البارى» است. او بعد از نقل اشکال ابن تیمیه که گفته است: «تشریع مؤاخاة به جهت ارفاق بر یکدیگر و تألیف قلوب مردم نسبت به یکدیگر است و این درباره پیامبر(صلى الله علیه وآله) با هیچ کس معنا ندارد»، مى گوید: «این توجیه در حقیقت ردّ یک نصّ است به قیاس».(10)
زرقانى مالکى نیز ابن تیمیه را به جهت ردّ حدیث «مؤاخاة» مذمّت کرده است.(11)، (12)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.