پاسخ اجمالی:
حدیث «مدینه علم» را بسیارى از ائمه حدیث اهل سنت ذکر کرده اند. به عنوان نمونه: 1- حافظ کنجى شافعى این حدیث را در کفایه با چند طریق ذکر کرده و نوشته: این حدیثى حسن و عالى است... صحابه و تابعان و... به برترى على(ع)، کثرت علم او و...قائل هستند. و به تحقیق ابوبکر، عمر، عثمان و دیگر صحابه در احکام با او مشورت مى کردند. 2- ابن حجر عسقلانى، در لسان المیزان گفته است :این حدیث با طرق زیادى در مستدرک حاکم روایت شده. 3- سیوطى این حدیث را در بسیارى از تألیفاتش ذکر کرده و حکم به صحّت آن نموده است.
پاسخ تفصیلی:
حدیث «مدینه علم» را جمع زیادى از حافظان و ائمه حدیث اهل سنت ذکر کرده اند و کلمات بسیارى از آنها پیرامون این حدیث موجود مى باشد به نمونه:
1 ـ حافظ ابو عبد الله محمّد بن یوسف کنجى شافعى متوفّاى (658); وى این حدیث را در «کفایه»(1) با چند طریق ذکر کرده و نوشته است:
مى گوییم : این حدیثى حسن و عالى است... و با این حال، علماى صحابه و تابعان و اهل بیت او به برترى على(علیه السلام)، کثرت علم او، تیز فهمى و فراوانى حکمت وى، نیکو اداره کردن، و درستى فتواى او، قائل هستند. و به تحقیق ابوبکر و عمر و عثمان و دیگر علماى صحابه در احکام با او مشورت مى کردند، و به سخن او در نقض (ردّ مطلبى) و ابرام (اثبات مطلبى) اخذ مى کردند، و این به خاطر اعتراف آنها به علم او و کثرت فضل و رجحان عقل و فهم و درستى حکم او بوده است. و این حدیث در حقّ او زیاد نیست; زیرا رتبه او نزد خدا و رسول خدا و بندگان مؤمن بالاتر و جلیل تر از این است .
2 ـ شهاب الدین ابوالفضل احمد بن على ، مشهور به ابن حجر عسقلانى، متوفّاى (852) .
وى این حدیث را در تهذیب(2) ذکر کرده، و در لسان المیزان(3) گفته است :
این حدیث با طرق زیادى در مستدرک حاکم(4) روایت شده است، و دست کم باید گفت حدیث، اصل و اساس دارد و شایسته نیست آن را جعلى بدانیم.
3 ـ حافظ جلال الدین عبدالرحمن بن کمال الدین سیوطى، متوفّاى (911) وى این حدیث را در «الجامع الصغیر»(5) و در بسیارى از تألیفاتش ذکر کرده و در بیشتر آنها آن را حسن دانسته است ، و در «جمع الجوامع» حکم به صحّت آن نموده است(6).(7)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.