پاسخ اجمالی:
با مراجعه به منابع اهل سنت، در مى یابیم که مقصود از«حبلُ اللّه» در آیه شریفه «وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللهِ جَمِیعاً وَلا تَفَرَّقُوا»، اهل بیت عصمت و طهارت(ع) مى باشند.
به عنوان مثال: ابن حجر از ثعلبى در تفسیرش از امام صادق(ع) نقل کرده که فرمود: «ما ریسمان خداییم که خداوند فرمود: «وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللهِ جَمِیعاً وَلا تَفَرَّقُوا».
پاسخ تفصیلی:
با مراجعه به منابع اهل سنت در مى یابیم که مقصود از «حبلُ اللّه» در آیه شریفه، اهل بیت عصمت و طهارت(علیهم السلام) مى باشند:
1 ـ ابن حجر از ثعلبى در تفسیرش از امام صادق(علیه السلام) نقل کرده که فرمود: «ما ریسمان خداییم که خداوند فرمود: «وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللهِ جَمِیعاً وَلا تَفَرَّقُوا»(1)؛ (و همگى به ریسمان خدا (قرآن و هرگونه وسیله وحدت الهى) چنگ زنید، و پراکنده نشوید). ما فرزندان امامان هدایت و چراغهاى در ظلمتیم، کسانى که خداوند به وجودشان بر بندگانش احتجاج کرده و خلق را بدون حجّت رها نکرده است. آنان را جز از فروع درخت مبارک و بقایاى برگزیدگانى که خداوند از آنان پلیدى را دور کرده و پاک و مطهرشان نموده است نشناخته ونمى یابید. کسانى که خداوند آنان را از آفات برى ساخته و موّدت آنان را در کتابش واجب کرده است.»(2)
2 ـ حاکم حسکانى به سندش از حسین خالد و او از على بن موسى الرضا(علیه السلام)، از پدرانش، از على(علیه السلام)نقل کرده که رسول خدا(صلى الله علیه وآله) فرمود: « من أحبّ أن یرکب سفینة النجاة ویستمسک بالعروة الوثقى ویعتصم بحبل الله المتین، فلیوالِ علیّاً ولیأتمّ بالهداة من ولده»؛ (3) (هر کس دوست دارد تا سوار بر کشتى نجات شده و به ریسمان محکم تمسّک جوید و به ریسمان متین خداوند چنگ زند، پس باید ولایت على(علیه السلام)را پذیرفته و به هادیان از اولادش اقتدا کند.)
3 ـ قندوزى به سندش از ابن عباس نقل کرده که گفت: ما نزد پیامبر(صلى الله علیه وآله) بودیم که مردى اعرابى وارد شد و عرض کرد: اى رسول خدا! از شما شنیدم که فرمودید: «وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللهِ»، ریسمان خدا که باید به آن چنگ بزنیم چیست؟ پیامبر(صلى الله علیه وآله) در این هنگام دستش را بر دست على(علیه السلام) زد و فرمود: به این مرد تمسّک جویید که او ریسمان محکم خدا است.»(4).(5)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.