پاسخ اجمالی:
اهل تسنن در اصول دین از ابوالحسن اشعرى(270-325 هـ) پیروى مى کنند. در فروع دین نیز از چهار پیشواى مذاهب معروف یعنى: ابوحنیفه (مذهب حنفى)، مالک (مذهب مالکى)، شافعى (مذهب شافعى) و احمد بن حنبل (مذهب حنبلى) پیروى مى کنند. این چهار پیشوا نه از صحابه بوده اند و نه از تابعین! بلکه در دوران عباسی مورد توجه قرار گرفتند. پس از آن زیر یک شعار گرد آمده و آنها را اهل سنت و جماعت نامیدند. آنها پس از فوت چهار امام خود، درِ اجتهاد را بسته و تنها تقلید از این امامان مرده را اجازه مى دهند.
پاسخ تفصیلی:
در اصول دین اهل تسنن از ابوالحسن على بن اسماعیل اشعرى، پیروى مى کنند، که در سال 270 هجرى به دنیا آمده و در سال 325 هجرى در گذشته است. و در فروع دین از چهار تن پشواى مذاهب معروف یعنى: ابوحنیفه (پیشواى مذهب حنفى)، مالک (پیشواى مذهب مالکى)، شافعى (پیشواى مذهب شافعى) و احمد بن حنبل (پیشواى مذهب حنبلى) پیروى مى کنند. این چهار پیشوا، نه از صحابه پیامبر(صلى الله علیه وآله) بوده اند و نه از تابعین!
این چهار مذهب، یکى پس از دیگرى در صحنه تاریخ پدیدار شدند، و هر یک در دوره اى به خواست فرمانروایان عباسى مورد توجه قرار گرفتند.
پس از آن، یک مجموعه اى پدید مى آید که چهار مذهب را زیر یک شعار گرد مى آورد، و آنها را «اهل سنت و جماعت» مى نامند و همه هواداران سه خلیفه نخستین و زمامداران بنى امیه و بنى عباس به آنان مى پیوندند و مردم نیز خواه ناخواه از آن پیروى مى کنند، زیرا دولتها با وعده و وعید مردم را به آن وا مى دارند، مردم نیز بر دین پادشاهان خود هستند.
سپس «اهل سنّت و جماعت» پس از درگذشت چهار امام خود درِ اجتهاد را بر روى علماء خویش مى بندند و تنها تقلید از این امامان مرده را اجازه مى دهند.(1)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.