پاسخ اجمالی:
به فرمان امام زمان(عج) و با وصيت و معرفى حسين بن روح نوبختى، على بن محمد سمرى، منصب نيابت خاص و اداره امور شيعيان را عهده دار گرديد. او از اصحاب و ياران امام عسكرى(ع) بوده است و تا سال 329 كه ديده از جهان فرو بست، مسئوليت نيابت و وكالت خاص را به عهده داشت. چند روز پيش از وفات او توقيعى از ناحيه امام(عج) به اين مضمون خطاب به وى صادر شد که کسی را به نیابت خاصه برنگزیند. زیرا زمان غیبت کبرا فرا رسیده است.
پاسخ تفصیلی:
به فرمان امام زمان(عج)(1) و با وصيت و معرفى حسين بن روح نوبختى، على بن محمد سمرى منصب نيابت خاص و اداره امور شيعيان را عهده دار گرديد.(2)
سمرى از اصحاب و ياران امام عسكرى (ع) بوده است.(3) او تا سال 329 كه ديده از جهان فرو بست، مسئوليت نيابت و وكالت خاص را به عهده داشت. چند روز پيش از وفات او توقيعى از ناحيه امام به اين مضمون خطاب به وى صادر شد:
اى على بن محمد سمرى! خداوند در سوك فقدان تو پاداشى بزرگ به برادرانت عطا كند. تو تا شش روز ديگر از دنيا خواهى رفت. كارهايت را مرتب كن و هيچ كس را به جانشينى خويش مگمار. دوران غيبت كامل فرا رسيده است و من جز با اجازه خداوند متعال ظهور نخواهم كرد و ظهور من پس از گذشت مدتى طولانى و قساوت دلها و پر شدن زمين از ستم خواهد بود. افرادى نزد شيعيان من مدّعى مشاهده من (ارتباط با من به عنوان نايب خاص) خواهند شد. آگاه باشيد كه هر كس پيش از خروج «سفيانى» و «صيحه آسمانى»(4) چنين ادعايى بكند، دروغگو و افترا زننده است و هيچ حركت و نيرويى جز به خداوند عظيم نيست.(5)
در ششمين روز پس از صدور توقيع، ابو الحسن سمرى از دنيا رفت.(6) پيش از مرگش از وى پرسيدند: نايب بعد از تو كيست؟ پاسخ داد: اجازه ندارم كسى را معرفى كنم.(7)
با در گذشت ابو الحسن سمرى دوره جديدى در تاريخ شيعه آغاز گرديد كه به دوران غيبت كبرى معروف است.(8)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.