پاسخ اجمالی:
«میرزا بهاء» در موضوع روزه (آن هم روزه نوزده روزه، در بهترین موقع سال) از هر جهت برای بندگان خود تخفیف قائل شده است. از جمله مواری که تخفیف کلی در این حکم داده شده است، در مورد شخص مسافر و بیمار و صاحبان مشاغل پر زحمت و حالت حیض و استحاضه و نفاس و عید مبعث و عید تولد و زنان باردار و زنانی که بچه شیر خواره دارند که در این موارد اصلا تکلیفی برای اشخاص فوق وجود ندارد.
پاسخ تفصیلی:
"میرزا بهاء" در موضوع روزه (آن هم روزه نوزده روزه، در بهترین موقع سال) از هر جهت برای بندگان خود تخفیف قائل شده است. از جمله مواری که تخفیف کلی در این حکم داده شده است، در مورد شخص مسافر و بیمار و صاحبان مشاغل پر زحمت و حالت حیض و استحاضه و نفاس و عید مبعث و عید تولد و زنان باردار و زنانی که بچه شیر خواره دارند که در این موارد اصلا تکلیفی برای اشخاص فوق وجود ندارد.
در " اقدس" می گوید: «من کان فی نفسه ضعف من المرض الهرم عفا الله عنه فضلا من عنده»؛ (کسی که ضعفی در مزاج او باشد از جهت مرض و یا پیری، خداوند نماز و روزه را از او برداشته است). (1)
باز در "اقدس" می گوید: «لیس علی المسافر و المریض و الحامل و المرضع من حرج عفا الله عنهم من عنده انّه لهو العزیز الوهّاب»؛ (بر شخص مسافر و مریض و بر زن حامله و مرضعه زحمتی نیست و خداوند روزه را از آنان برداشته است و این فضلی است از جانب خدا و او عزیز و بخشاینده است). (2)
و در "گنجینه احکام" از رساله "سؤال و جواب" نقل می کند که روزه افرادی که مشاغل سخت دارند روزه عفو شده و لکن در این ایام قناعت کنند و احترام حکم خدا را داشته باشند و البته روزه گرفتن بهتر است. (3)
و همچنین می نویسد: اگر عید مولود و یا مبعث در ایام روزه واقع بشود حکم آن چیست؟ جواب می دهد که: اگر عید مولود (تولد "میرزا بهاء" است که در دوم محرم واقع است و تولد "سیّد باب" در اول محرم است و این دو روز یک روز محسوب می شود) و یا مبعث (مبعث "سید باب" است که در پنجم ماه جمادی الاولی واقع شده است) در ایام روزه واقع شود، حکم روزه در آن روز برداشته شده است. (4)
باز از لوح "میرزا بهاء" نقل می کند: حدود مسافر نه ساعت در کتاب الهی معین شده؛ یعنی از وقتی که شروع به حرکت می کند تا وقتی که به مقصد می رسد نه ساعت باشد و (اگر مسافر پیاده بخواهد به جایی برود ملاک دو ساعت است) حکم روزه برداشته شده است و روزی که مسافر قصد سفر دارد روزه در آن روز جایز نیست.
در "اقدس" می گوید: «قد عفی الله عن النساء حین ما یجدن الدم الصوم و الصلات و لهنّ ان یتوضّأن و یسبّحن خمساً و تسعین مرّة من زوال الی زوال: سبحان الله ذی الطلعة و الجمال، هذا ما قدّر فی الکتاب ان انتم من العالمین»؛ (خداوند عفو کرده است از زنها هنگامی که خون ببینند نماز و روزه را و لازم است که در آن ایّام وضو گرفته شود و نود و پنج مرتبه سبحان الله ذی الطلعة و الجمال بگویند. این حکمی است که در کتاب مقدر شده است اگر شما از دانایان باشید). (5)
باز در "گنجینه احکام" می گوید: حضرت ولی امر الله جلّت قدرته (شوقی افندی) در لوح "محفل مقدس" می فرمایند: هر شخصی که بالغ به حد هرم (منظور کسانی است که بیش از هفتاد سال سن دارند)، مطلقا مشمول عفو است). (6)
ظاهراً جناب "میرزا" از آن همه فوائد پزشکی و آثار معنوی که برای روزه ذکر شده، بی اطلاع بوده و به خیال خود می خواسته تا آنجا که در توان دارد، تلکیف را بر پیروان خود سهل و آسان بکند. (7)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.