پاسخ اجمالی:
این کتاب محتوی نامه ها و خطبه هائی است که "عبد البهاء" پسر میرزا بهاء، در موارد مختلف و برای اشخاص نوشته است. این کتاب دارای سجع است، ولی گذشته از مطالب عجیب و ضعیفی که دارد: آثار تکلّف و ساختگی و سستی از صفحات و الفاط آن پیدا و روشن است. مطالب این کتاب همه رجز خوانی و مکرّرات بوده و یک مطلب را به صد لباس با تغییرات مختصری بیان می کند.
پاسخ تفصیلی:
جلد اوّل از مکاتیب میرزا عبّاس، پسر میرزا بهاء در 448 صفحه ی 17 سطری است که 8 صفحه فهرست دارد.
این کتاب در سال 1328 هجری در چاپخانه کردستان علمیّه در درب مسمّط جمالیّه در مصر به چاپ رسیده است.
این کتاب محتوی نامه ها و خطبه هائی است که "عبد البهاء" در موارد مختلف و برای اشخاص نوشته است.
این کتاب مانند مقامات دارای سجع است، ولی گذشته از مطالب عجیب و ضعیفی که دارد: آثار تکلّف و ساختگی و سستی از صفحات و الفاط آن پیدا و روشن است.
و وقتی به دقّت بررسی شود: اغلب عبارتها و کلمات و جملات و مطالب آن تکراری است که در هر لوحی تکرار می شوند.
جلد دوّم این کتاب دارای 344 صفحه و هر صفحه آن 16 سطر است. این جلد نیز محتوی مکاتیب عبد البهاء است که به اشخاص مختلف نوشته است، عبارات این کتاب مانند جلد اوّل همه آن مسجّع و آیه بندی و جمله بندی شده است و در حدود نصف کتاب عربی، و بقیّه فارسی است.
مطالب این کتاب همه رجز خوانی و مکرّرات بوده و یک مطلب را به صد لباس با تغییرات مختصری بیان می کند، جمله بندی این کتاب در مقابل مقامات حریری و کتب ادبی دیگر خنده آور است.
در یکی از مکاتیب صفحه 332 می گوید: «یا امة الله تعلّمی اللسان الفارسی و اللسان العربی و لکن اجتهدی فی نشر نفحات الله و قولی لک الحمد یا الهی بما انعمت علیّ بفضلک ربّ ربّ اجعلنی فداءاً لامائک و شهیداً فی سبیلک و خاضعا و خاشعا لخلقک و خادما للسلم العامّ و الصلح و الحبّ و الامان انّک انت الکریم المتعال».
این کتاب در چاپخانه کردستان علمیّه در سال 1330 در مصر به چاپ رسیده است و در اول و آخر کتاب تصویر خطّ عبد البهاء را چاپ کرده است که این مجموعه را جناب شیخ فرج الله طبع و نشر نموده است.
متأسّفانه جلد سوّم این کتاب در دسترس نبود که نمونه هایی از آن را در اختیار قرار دهیم.(1)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.