پاسخ اجمالی:
قرآن در چند سوره همه منکران را تشویق و تحریک به مقابله به مثل نموده است، از جمله: 1- سوره اسراء آیه 88. 2- سوره هود آیات 13 و 14. 3- سوره یونس آیه 38. 4- سوره بقره آیه 23. در سوره 88 اسراء آمده است: «بگو اگر تمام جن و انس اجتماع کنند تا کتابى همانند قرآن بیاورند، نمى توانند، اگر چه نهایت همفکرى و همکارى را به خرج دهند».
پاسخ تفصیلی:
قرآن، در چند سوره دعوت به مقابله به مثل نموده است از جمله:
1 ـ در سوره «اسراء» آیه 88 ـ این سوره در «مکّه» نازل شده است ـ مى خوانیم: «قُلْ لَئِنِ اجْتَمَعَتِ الإِنْسُ وَ الْجِنُّ عَلى أَنْ یَأْتُوا بِمِثْلِ هذَا الْقُرْآنِ لایَأْتُونَ بِمِثْلِهِ وَ لَوْ کانَ بَعْضُهُمْ لِبَعْض ظَهیراً»؛ (بگو اگر تمام جن و انس اجتماع کنند تا کتابى همانند قرآن بیاورند، نمى توانند، اگر چه نهایت همفکرى و همکارى را به خرج دهند).
2 ـ در سوره «هود» ـ این سوره نیز در «مکّه» نازل شده است ـ در آیات 13 و 14 مى خوانیم: «أَمْ یَقُولُونَ افْتَراهُ قُلْ فَأْتُوا بِعَشْرِ سُوَر مِثْلِهِ مُفْتَرَیات وَ ادْعُوا مَنِ اسْتَطَعْتُمْ مِنْ دُونِ اللّهِ إِنْ کُنْتُمْ صادِقینَ * فَإِلَّمْ یَسْتَجیبُوا لَکُمْ فَاعْلَمُوا أَنَّما أُنْزِلَ بِعِلْمِ اللّه...»؛ (مى گویند: این آیات را به خدا افترا بسته [و ساختگى است] بگو: اگر راست مى گوئید، شما هم ده سوره ساختگى همانند آن بیاورید، و غیر از خدا هر کسى را مى توانید به کمک خود دعوت کنید * و اگر این دعوت را اجابت نکردند بدانید این آیات از طرف خدا است...).
3 ـ در سوره «یونس» ـ که نیز در «مکّه» نازل شده ـ در آیه 38 چنین آمده است: «أَمْ یَقُولُونَ افْتَراهُ قُلْ فَأْتُوا بِسُورَة مِثْلِهِ وَ ادْعُوا مَنِ اسْتَطَعْتُمْ مِنْ دُونِ اللّهِ إِنْ کُنْتُمْ صادِقین»؛ (مى گویند: به خدا افترا بسته، بگو: سوره اى همانند آن بیاورید و هر کس غیر از خدا را مى توانید به یارى طلبید، اگر راست مى گوئید).
4 ـ در سوره بقره که در «مدینه» نازل شده است، آیه 23 مى خوانیم: (اگر درباره آنچه بر بنده خود نازل کرده ایم، شک و تردید دارید لااقل سوره اى همانند آن بیاورید)؛ «وَ إِنْ کُنْتُمْ فی رَیْب مِمّا نَزَّلْنا عَلى عَبْدِنا فَأْتُوا بِسُورَة مِنْ مِثْلِهِ». و به این ترتیب، قرآن همه منکران را دعوت به مبارزه با قرآن و آوردن یک سوره مانند آن مى کند تا عجز آنها دلیلى باشد روشن، بر اصالتِ این وحى آسمانى در رسالت الهى آورنده آن. همان طور که ملاحظه مى شود، قرآن با صراحت و قاطعیت بى نظیرى دعوت به مبارزه کرده، صراحت و قاطعیتى که نشانه زنده حقانیت است. قرآن با بیان بسیار قاطع و صریح تمام جهانیان و کلیه کسانى را که در پیوند آن با مبدأ جهان آفرینش تردید داشتند دعوت به مقابله به مثل کرده است، نه تنها دعوت کرده بلکه آنها را تشویق و تحریک به مبارزه نیز نموده است و کلماتى در این آیات به کار برده که به اصطلاح «به غیرت آنها برخورد نماید» این کلمات عبارتند از:
«إِنْ کُنْتُمْ صادِقین»؛ (اگر راست مى گوئید).(1)
«فَأْتُوا بِعَشْرِ سُوَر مِثْلِهِ مُفْتَرَیات»؛ (ده سوره ساختگى مثل آن بیاورید).(2)
«قُلْ فَأْتُوا بِسُورَة مِثْلِهِ... إِنْ کُنْتُمْ صادِقین»؛ (اگر راست مى گوئید یک سوره ساختگى بیاورید).(3)
«وَ ادْعُوا مَنِ اسْتَطَعْتُمْ مِنْ دُونِ اللّه»؛ (غیر از خدا از هر کس مى خواهید دعوت کنید).(4)
«قُلْ لَئِنِ اجْتَمَعَتِ الإِنْسُ وَ الْجِنُّ»؛ (اگر همه جهانیان دست به دست هم بدهند...).(5)
«لایَأْتُونَ بِمِثْلِه»؛ (نمى توانند مثل آن را بیاورند...).(6)
«فَاتَّقُوا النّارَ الَّتی وَقُودُهَا النّاسُ وَ الْحِجارَة»؛ (از آتشى بترسید که هیزم آن بدن هاى مردم (گنهکار) و سنگ ها است).(7)
«فَإِنْ لَمْ تَفْعَلُوا وَ لَنْ تَفْعَلُوا»؛ (اگر مثل آن را نیاوردید، و هرگز نخواهید توانست...).(8)
با این تحریک ها و تشویق ها، و با این که مى دانیم این مبارزه تنها یک مبارزه ادبى یا مذهبى نبود بلکه یک مبارزه «سیاسى»، «اقتصادى» و «اجتماعى» بود، مبارزه اى بود که همه چیز حتى «موجودیت» آنها در گرو آن بود، و به عبارت دیگر: یک مبارزه حیاتى محسوب مى شد که مسیر و سرنوشت زندگى و مرگ آنها را روشن مى ساخت اگر پیروز مى شدند، همه چیز داشتند، و اگر مغلوب مى شدند، باید از همه چیز خود دست بشویند. با این حال، اگر مى بینیم آنها در مقابل قرآن زانو زده اند و نتوانستند همانند آن را بیاورند، معجزه بودن قرآن روشن تر مى شود. قابل توجه این که: این آیات منحصر به زمان و مکان خاصى نیست و تمام جهانیان و مراکز علمى دنیا را به سوى این مبارزه دعوت مى کند و هیچ گونه استثنائى در آن وجود ندارد و هم اکنون نیز به تحدى خود ادامه مى دهد.(9)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.