پاسخ اجمالی:
یکى از یهودیان مدینه با یک مسلمان منافق اختلافى داشت، بنا گذاشتند یک داور در میان خود انتخاب کنند .مرد یهودى گفت: من به داورى پیامبر(ص) شما راضیم. ولى مرد منافق کعب بن اشرف بزرگ یهود را انتخاب کرد و با داورى پیامبر(ص) مخالفت کرد. آیه فوق نازل شد و چنین افرادی را سرزنش کرد.
پاسخ تفصیلی:
در آیه (60) سوره «نساء» می خوانیم: «أَ لَمْ تَرَ إِلَى الَّذینَ یَزْعُمُونَ أَنَّهُمْ آمَنُوا بِما أُنْزِلَ إِلَیْکَ وَ ما أُنْزِلَ مِنْ قَبْلِکَ یُریدُونَ أَنْ یَتَحاکَمُوا إِلَى الطّاغُوتِ وَ قَدْ أُمِرُوا أَنْ یَکْفُرُوا بِهِ وَ یُریدُ الشَّیْطانُ أَنْ یُضِلَّهُمْ ضَلالاً بَعیداً»؛ (آیا ندیدى کسانى را که گمان مى کنند به آنچه [از کتاب هاى آسمانى که] بر تو و به آنچه پیش از تو نازل شده ایمان آورده اند، ولى مى خواهند براى داورى نزد طاغوت و حکّام باطل بروند؟! با این که به آنها دستور داده شده که به طاغوت کافر شوند. اما شیطان مى خواهد آنان را گمراه کند و به بیراهه هاى دور دستى بیفکند).
شأن نزول:
یکى از یهودیان «مدینه» با یکى از مسلمانان منافق اختلافى داشت، بنا را بر این گذاشتند که یک نفر را به عنوان داور در میان خود انتخاب کنند.
مرد یهودى چون به عدالت و بى نظرى پیامبر اسلام(صلى الله علیه وآله) اطمینان داشت، گفت: من به داورى پیامبر(صلى الله علیه وآله) شما راضیم.
ولى مرد منافق یکى از بزرگان یهود به نام «کعب بن اشرف» را انتخاب کرد؛ زیرا مى دانست مى تواند با هدیه، نظر او را به سوى خود جلب کند، و به این ترتیب با داورى پیامبر اسلام(صلى الله علیه وآله) مخالفت کرد، آیه شریفه نازل شد و چنین افرادى را شدیداً سرزنش کرد.(1)
بعضى از مفسران شأن نزول هاى دیگرى نیز در ذیل این آیه نقل کرده اند که نشان مى دهد بعضى از تازه مسلمان ها طبق عادت زمان جاهلیت، در آغاز اسلام داورى هاى خود را نزد دانشمندان یهود و یا کاهنان مى بردند، آیه فوق نازل شد و شدیداً آنها را نهى کرد.(2)، (3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.