پاسخ اجمالی:
در«تفسیر مجمع البیان» از«ابن عباس» نقل شده: مسلمانان حاضر نبودند به غیر مسلمین انفاق کنند، آیه فوق نازل شد و به آنها اجازه داد که در مواقع لزوم این کار را انجام دهند.
پاسخ تفصیلی:
در آیه 272 سوره «بقره» می خوانیم: «لَیْسَ عَلَیْکَ هُداهُمْ وَ لکِنَّ اللّهَ یَهْدی مَنْ یَشاءُ وَ ما تُنْفِقُوا مِنْ خَیْر فَلاَِنْفُسِکُمْ وَ ما تُنْفِقُونَ إِلاَّ ابْتِغاءَ وَجْهِ اللّهِ وَ ما تُنْفِقُوا مِنْ خَیْر یُوَفَّ إِلَیْکُمْ وَ أَنْتُمْ لا تُظْلَمُونَ»؛ (هدایت آنها بر تو نیست؛ [بنابراین ترک انفاق به غیر مسلمانان، براى اجبار به اسلام، صحیح نیست.] ولى خداوند، هر که را بخواهد [و شایسته بداند]، هدایت مى کند. و آنچه را از خوبى ها و اموال انفاق مى کنید، براى خودتان است؛ [ولى] جز براى رضاى خدا، انفاق نکنید! و آنچه از خوبى ها انفاق مى کنید، [پاداش آن] به طور کامل به شما داده مى شود؛ و به شما ستم نخواهد شد).
شأن نزول:
در «تفسیر مجمع البیان» از «ابن عباس» نقل شده: مسلمانان حاضر نبودند به غیر مسلمین انفاق کنند، آیه فوق نازل شد و به آنها اجازه داد که در مواقع لزوم این کار را انجام دهند.(1)
شأن نزول دیگرى براى آیه فوق نقل شده که بى شباهت به شأن نزول اوّل نیست و آن این که: زن مسلمانى به نام «اسماء» در سفر «عمرة القضاء» در خدمت پیغمبر اکرم(صلى الله علیه وآله) بود، مادر و جده آن زن، به سراغ او آمدند و از او کمکى خواستند، و از آنجا که آن دو نفر مشرک و بت پرست بودند «اسماء» از کمک به آنها امتناع ورزید، گفت: باید از پیامبر(صلى الله علیه وآله) اجازه بگیرم؛ زیرا شما پیرو آئین من نیستید، سپس نزد پیامبر(صلى الله علیه وآله) آمد اجازه خواست، آیه مورد بحث نازل گردید.(2)، (3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.