پاسخ اجمالی:
در موارد مختلف عده اي از اعراب تقاضاهاي غير منطقي، از جمله آوردن نامه از طرف خدا، اجازه پرستش بت و ديدن آشکار خدا را از پيامبر(ص) داشتند که آيه فوق نازل شد و به آنها پاسخ گفت.
پاسخ تفصیلی:
در آیه 108 سوره «بقره» می خوانیم: «أَمْ تُریدُونَ أَنْ تَسْئَلُوا رَسُولَکُمْ کَما سُئِلَ مُوسى مِنْ قَبْلُ وَ مَنْ یَتَبَدَّلِ الْکُفْرَ بِالاْیمانِ فَقَدْ ضَلَّ سَواءَ السَّبیلِ»؛ (آیا مى خواهید از پیامبر خود، همان تقاضا [ى نامعقولى] را بکنید که پیش از این، از موسى کردند؟! [و با این بهانه جوئى ها از ایمان آوردن سر باز زدند.] کسى که کفر را به جاى ایمان بپذیرد از راه مستقیم [عقل و فطرت] گمراه شده است).
شأن نزول:
در کتب تفسیر، شأن نزول هائى براى این آیه ذکر کرده اند که از نظر نتیجه تقریباً همه یکسانند:
نخست این که از «ابن عباس» نقل شده: «وهب بن زید» و «رافع بن حرمله» نزد رسول خدا(صلى الله علیه وآله) آمده گفتند: از سوى خدا نامه اى به عنوان ما بیاور تا آن را قرائت کنیم، سپس ایمان بیاوریم! و یا نهرهائى براى ما جارى فرما تا از تو پیروى کنیم!(1)
بعضى دیگر گفته اند: گروهى از عرب از پیامبر اسلام(صلى الله علیه وآله) همان تقاضائى را کردند که یهود از موسى(علیه السلام) داشتند؛ گفتند: خدا را آشکارا به ما نشان ده تا با چشم خود ببینیم و ایمان بیاوریم!(2)
بعضى دیگر نوشته اند: آنها از پیامبر (صلى الله علیه وآله) تقاضا کردند براى آنان بتى از درخت مخصوص «ذات انواط» قرار دهد تا آن را پرستش کنند، همان گونه که جاهلان بنى اسرائیل به موسى(علیه السلام) گفتند: «جْعَلْ لَنا إِلهاً کَما لَهُمْ آلِهَةٌ»(3)؛ (براى ما بتى قرار ده همان گونه که بت پرستان دارند)!(4)
آیه فوق نازل شد و به آنها پاسخ گفت.(5)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.