پاسخ اجمالی:
با توجه به این که نظم در همه جا نشانه علم است و هماهنگی نشانه وحدت است؛ از وجود مظاهر نظم در جهان هستی و هماهنگی جهان آفرینش پی می بریم که مبدأ علم و قدرت یگانه ای، ناظم این جهان است و او کسی جز خداوند نمی تواند باشد.
پاسخ تفصیلی:
مقدمتاً باید به این نکته توجه داشت که: همه جا «نظم و انسجام» دلیل به وجود علم و دانش است، و همه جا «هماهنگى» دلیل بر وحدت و یگانگى است، روى این اصل ما به هنگام برخورد به مظاهر نظم در جهان هستى از یکسو، و هماهنگى و وحدت عمل این دستگاه هاى منظم از سوى دیگر، متوجه مبدأ علم و قدرت یگانه و یکتائى مى شویم که این همه آوازه ها از او است. فى المثل هنگامى که هر یک از پرده هاى هفتگانه چشم را با ساختمان ویژه و ظریفش بررسى مى کنیم، مى دانیم طبیعت بى شعور و کور و کر محال است بتواند مبدأ چنین اثر بدیعى باشد.
پس هنگامى که همکارى و هماهنگى این پرده هاى هفتگانه با یکدیگر، و هماهنگى مجموع چشم را با کل بدن و هماهنگى یک انسان را با سایر انسان ها، و هماهنگى کل جامعه انسانیت را با مجموعه نظام هستى در نظر مى گیریم، مى دانیم همه اینها از یک جا سرچشمه گرفته است، و همه آثار قدرت، یک ذات پاک است.
آیا یک شعر زیبا، نغز و پر محتوا، ما را به ذوق و قریحه سرشار شاعر هدایت نمى کند؟ و آیا هماهنگى کامل قطعه هاى شعر موجود در یک دیوان با یکدیگر، دلیل بر این نیست که همه از قریحه یک شاعر توانا تراوش کرده؟! (1)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.