پاسخ اجمالی:
با دقّت در آيات قرآن درمی يابيم كه يكى از اهداف مهمّ اسلام، از بين بردن اختلافات غير عادلانه اى است كه در اثر بی عدالتی هاى اجتماعى در ميان طبقات غنى و ضعيف پيدا شده است. اسلام براى رسيدن به اين هدف برنامه وسيعى در نظر گرفته است كه عبارتند از: تحريم رباخوارى بطور مطلق، وجوب پرداخت ماليات هاى اسلامى از قبيل زكات و خمس و مانند آنها، تشويق به انفاق، وقف، قرض الحسنه و كمك هاى مختلف مالى و از همه مهم تر زنده كردن روح ايمان، برادرى و مساوات.
پاسخ تفصیلی:
یکی از مشكلات بزرگ اجتماعى كه همواره انسان گرفتار آن بوده و هماكنون با تمام پيشرفت هاى صنعتى و مادّى كه نصيب او شده نيز با آن دست به گريبان است مشكل «فاصله طبقاتى» است؛ فقر و بيچارگى و تهيدستى در يك طرف و تراكم ثروت در طرف ديگر. عدّه اى آن قدر ثروت دارند كه حساب اموالشان را نمى توانند بكنند و عدّه ديگرى از فقر و تهيدستى رنج مى برند، به طورى كه تهيّه لوازم ضرورى زندگى از قبيل غذا، مسكن و لباس ساده براى آنان خيلى مشكل است.
بديهى است جامعه اى كه پايه هاى آن، قسمتى بر غنا و ثروت و بخش مهمّ ديگر آن بر فقر و گرسنگى بنا شود قابل دوام نيست و هرگز به سعادت و آرامش نخواهد رسيد. در چنين جامعه اى دلهره، اضطراب، نگرانى و بدبينى و از همه مهم تر، دشمنى و عداوت اجتناب ناپذير خواهد بود. گرچه در گذشته اين اختلاف در بين جوامع انسانى وجود داشت؛ ولى در زمان ما اين فاصله طبقاتى به مراتب بيشتر و خطرناك تر شده است؛ زيرا از يك سو درهاى كمك هاى انسانى و تعاون به معنى حقيقى، به روى مردم بسته شده و درهاى رباخوارى كه يكى از موجبات بزرگ فاصله طبقاتى است با شكلهاى مختلف باز [شده] است.
پيدايش «كمونيسم» و مانند آن، خونريزى ها و جنگ هاى كوچك و بزرگ و وحشتناك كه در قرن اخير اتفاق افتاد و هنوز هم در گوشه و كنار جهان ادامه دارد عكس العمل همين محروميّت اكثريّت جوامع انسانى است، با اين كه دانشمندان به فكر چاره و حلّ اين مشكل بزرگ اجتماعى بودهاند و هر كدام راهى را انتخاب كرده اند- كمونيسم از راه الغاى مالكيّت فردى و سرمايه دارى از راه گرفتن ماليات هاى سنگين و تشكيل مؤسسات عام المنفعه (كه به تشريفات بيشتر شبيه است تا به حلّ مشكل نيازمندان) به گمان خود به مبارزه با آن برخاسته اند- ولى حقيقت اين است كه هيچ كدام نتوانسته اند گام مؤثّرى در اين راه بردارند؛ زيرا حلّ اين مشكل با روح مادّيگرى كه بر جهان حكومت مىكند ممكن نيست؛ كمك بلاعوض در تفكر مادّى جايى ندارد!
با دقّت در آيات قرآن مجيد آشكار مى شود كه يكى از اهداف مهمّ اسلام اين است كه اين اختلافات غير عادلانهاى كه در اثر بی عدالتی هاى اجتماعى در ميان طبقات غنى و ضعيف پيدا مى شود از بين برود و سطح زندگى كسانى كه نمى توانند نيازمندی هاى زندگی شان را بدون كمك ديگران رفع كنند بالا بيايد و حدّاقل لوازم زندگى را داشته باشند. اسلام براى رسيدن به اين هدف، برنامه وسيعى در نظر گرفته که عبارتند از: تحريم رباخوارى بطور مطلق، وجوب پرداخت ماليات هاى اسلامى از قبيل زكات و خمس و مانند آنها، تشويق به انفاق، وقف، قرض الحسنه و كمك هاى مختلف مالى قسمتى از اين برنامه را تشكيل مى دهد و از همه مهم تر زنده كردن روح ايمان، برادرى و مساوات است.(1)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.