پاسخ اجمالی:
به تاكيد قرآن مجيد مجازات محاربان و اخلالگران به امنيّت اجتماعى اعدام، آويختن به دار، قطع انگشتان و تبعيد است و در آخرت مجازات عظيمى در انتظار آنهاست. محارب، كسى است كه با تهديد به اسلحه به جان يا مال و ناموس مردم حمله مى كند. نحوه مجازات به اين شكل است كه اعدام براي آنها كه دست به كشتن مردم بى گناه زده اند، قطع انگشتان براي آن ها كه به اموال مردم هجوم برده اند، اعدام و به دار آويخته شدن براي آنها كه هر دو جنايت را مرتكب شده اند و تبعيد براي آنها كه تنها اسلحه به روى مردم كشيده اند.
پاسخ تفصیلی:
در قرآن مجيد در مورد اخلال گران به امنيّت اجتماعى و آنها كه حمله مسلّحانه به جان و مال و ناموس مردم مى كنند، مجازات بسيار شديدى ذكر شده است؛ كه مى تواند افراد شرور را بر سر جاى خود بنشاند. در آيه 33 سوره «مائده» چنين مى خوانيم: «اِنَّما جَزاءُ الَّذينَ يُحاِبُونَ اللهَ وَ رَسُولَهُ وَ يَسْعَوْنَ فى الاَرْضِ فَساداً اَنْيُقَتَّلُوا اَوْ يُصَلِّبُوا اَوْ تُقَطَّعَ اَيْديهمْ وَ اَرْجُلهُمْ مِنْ خِلاف اَوْ يُنْفَوا مِنَ الاَرْضِ ذلِكَ لَهُمْ خِزْى فِى الدُّنْيا وَ لَهُمْ فِى الآخِرَةِ عَذاب عَظيم»؛ (کیفر آنها که با خدا و پیامبرش به جنگ برمى خیزند، و براى فساد در روى زمین تلاش مى کنند، [و با تهدید اسلحه، به جان و مال و ناموس مردم حمله مى برند] فقط این است که اعدام شوند؛ یا به دار آویخته گردند؛ یا دست و پاى آنها، بعکس یکدیگر [چهار انگشت از دست راست و چهار انگشت از پاى چپ]، بریده شود؛ و یا از سرزمین خود تبعید گردند. این رسوایى آنها در دنیاست؛ و در آخرت، مجازات بزرگى دارند).
منظور از محارب همان گونه كه در بالا اشاره شد، كسى است كه با تهديد به اسلحه به جان يا مال و ناموس مردم حمله مى كند؛ اعم از اين كه به صورت دزدان جادّه ها و گردنه ها باشند، يا در داخل شهرها، و حتّى افراد چاقوكش كه با تهديد به اسلحه سرد به جان و مال و نواميس مردم هجوم مى آورند نيز مشمول اين مجازات هستند، و قابل توجّه اينكه اين مهاجمان بر مردم، به عنوان محاربان با خدا و پيامبر(صلى الله عليه وآله) معرّفى شده اند؛ و اين دليل بر تأكيد فوق العاده اى است كه اسلام درباره رعايت آزادى و امنيّت اجتماعى و حقوق انسان ها دارد.
در اينكه مجازات هاى چهار گانه فوق (اعدام با اسلحه، به دار آويختن، قطع انگشتان و تبعيد) به صورت تخيير است و قاضى مى تواند هر يكى از آنها را انتخاب كند؟ و يا به صورت معيّن می باشد و هر كدام تناسب با يكى از جنايات آنها دارد؛ به اين ترتيب كه براى محاربانى كه دست به كشتن مردم بى گناه زده اند مجازات اعدام، و آن ها كه به اموال مردم هجوم برده اند، مجازات قطع انگشتان، و اگر هر دو جنايت را مرتكب شده اند، هم اعدام مى شوند و هم براى عبرت مردم به دار آويخته خواهند شد؛ و براى كسانى كه تنها اسلحه به روى مردم كشيده اند؛ و آنها را ترسانده اند بى آنكه مرتكب جنايت بيشترى شوند، مجازات تبعيد تعيين شده است، در ميان فقها و مفسّران گفتگوى مفصّلى است كه اينجا جاى شرح آن نيست و مى توانيد شرح بيشتر را در اين زمينه از كتب فقهى (كتاب حدود، بحثِ «حدّ محارب») و همچنين تفاسير قرآن از جمله در تفسير نمونه(1) بخوانيد.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.