پاسخ اجمالی:
از ويژگى هاى فرهنگ حاكم بر حكومت اسلامی، دقّت فوق العاده در صرف اموال بيت المال است تا آنجا كه امام على(ع) حاضر نشدند كمترين تبعيضى بين برادر نيازمندش و ديگر مسلمانان قائل شوند و او را با آهن تفتيده ترساندند. اينكه حضرت علی(ع) دستور می دهد نوك قلم ها را تيز كنند، فاصله سطرها را كم كنند و مطالب اضافى را حذف و از پرگويى بپرهيزند همه براي جلوگيري از حيف و ميل بيت المال است و بالاتر و به صورت كلی تر، به فرموده امام صادق(ع) دور انداختن هسته خرما و باقيمانده آب خورده شده هم مصداق اسراف است.
پاسخ تفصیلی:
دقّت فوقالعاده در صرف اموال بيت المال به عنوان يك وديعه مهمّ الهى كه حسابرسى سختى در روز قيامت درباره آن خواهد شد از ويژگى هاى فرهنگ حاكم بر حكومت اسلامي است. تا آنجا كه در داستان معروف امير مؤمنان على(عليه السلام) و برادرش عقيل خوانده ايم كه حتّى او حاضر نشد كمترين تبعيضى ميان برادر نيازمند خود و ديگر مسلمانان قائل شود و حتّى به وسيله «حَديَده مُحْماة»؛ (آهن تفتيده) كه نزديك دست برادر خود برد به او هشدار داد و وى را از عذاب الهى در قيامت بر حذر داشت، عذابى كه گيرنده و دهنده را (در موارد خلاف) در بر مى گيرد.
موارد فراوانى از دقّت پيشوايان بزرگ اسلام در اين زمينه ديده مى شود كه در تاريخ دنيا بى نظير است، از جمله دستور معروفى است كه على(عليه السلام) به كتّاب و نويسندگان حكومت اسلامى داد و فرمود: «اَدِقُّوا اَقْلامَكُمْ وَ قارِبُوا بَيْنَ سُطُورِكُمْ وَ احْذِفُوا عَنّى فَضُولَكُمْ، و اقْصُدُوا قَصْدَ الْمَعانى، وَ اِيّاكُمْ وَ الاِكْثارَ، فَاِنَّ اَمْوالَ الْمُسْلِمينَ لاتَحَمَّلَ الاِضْرارَ»(1)؛ (نوك قلم ها را تيز كنيد ـ تا خطوط را باريك تر بنويسيد ـ و فاصله سطرها را كم كنيد و مطالب اضافى را حذف كنيد و سخنان اصلى را بنويسيد ـ و از لفّاظى و شاخ و برگ هاى بيهوده بپرهيزيد ـ و از پرگويى خوددارى كنيد؛ چرا كه اموال مسلمانان تحمّل اين همه ضرر و زيان را ندارد!). امام صادق(عليه السلام) اين مطلب را به صورت كلّى ترى بيان فرموده، مى گويد: «اِنَّ الْقَصْدَ اَمْر يُحِبُّهُ اللهُ عَزَّوَجَلَّ وَ اِنَّ السَّرَفَ يُبْغِضُهُ حَتّى طَرْحِكَ الثَّواةَ فَاِنَّها تَصْلَحُ لِشَيئ وَ حَتّى صَبِّكَ فَضلَ شَرابِكَ»(2)؛ (ميانه روى و صرفه جويى كارى است كه خداوند بزرگ آن را دوست دارد و اسراف كارى را مبغوض مى شمرد حتّى دور انداختن هسته خرما صحيح نيست؛ چرا كه به درد چيزى مى خورد، و حتّى دور ريختن باقيمانده آبى را كه خورده ايد اسراف است).
اين نكته شايان توجّه است كه امروز ثابت شده هيچ چيز دور ريختنى نيست؛ يعنى از همه ضايعات و فضولات صنايع و غير صنايع مى توان بهره گيرى كرد، تا آن جا كه فاضلاب هاى گنديده را تصفيه كرده و به پاى زراعت ها مى فرستند و از آن، محصول فراوان مى گيرند و زباله ها را جمع آورى كرده و از آن، فراورده هاى مختلف مى سازند. اين سخن را با جمله پرمعنايى از دعاى «صحيفه سجاديّه» امام على بن الحسين(عليهما السلام) پايان مى دهيم. امام در پيشگاه خداوند عرض مى كند: «اَللّهُمَّ صَلَّ عَلى مُحَمَّد وَ الِهِ وَ احْجُبْنى عَنِ السَّرَف وَ الاِزدِيادِ، وَ قوَّمْنى بِالبَذْلِ وَ الاِقْتِصِادِ، وَ عَلِّمْنى حُسْنَ التَّقْديرِ، وَ اقْبِضْنى بِلُطْفِكَ عَنِ التَّبْذيْرِ»(3)؛ (خداوندا! درود بر محمّد و آلش بفرست، و مرا از اسراف و زياده روى بازدار، و با بذل و بخشش و ميانه روى برپا دار، و راه و رسم حسن تقدير[اندازه گيرى دقيق در زندگى] را به من بياموز، و مرا به لطفت از تبذير[و ريخت و پاش بى دليل] نگهدار).(4)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.