پاسخ اجمالی:
مباحث فقه اسلامی در سه بخش «عبادات»، «معاملات» و «سياسات» خلاصه شده است. در بخش سياسات ابواب مهمی مثل جهاد، امر به معروف و نهی از منكر، قضا و شهادات و .... وجود دارند كه بدون تشكيل حكومت قابل پياده شدن نيست. مسائل مربوط به انفال، خمس، زكات و اراضى خراجيه نيز به روشنى بخشى از حكومت را ترسيم مى كند. بنابراين فقه اسلامی آن چنان با مسائل سياسى و حكومتى آميخته شده كه اجراى كامل آن، بدون تشكيل حكومت ممكن نيست. اينها همه شواهد روشنى است بر اينكه اسلام از حكومت و سياست جدا نمى باشد.
پاسخ تفصیلی:
مباحث فقه اسلامى را در سه بخش خلاصه كرده اند: بخش «عبادات»، بخش «معاملات» و «سياسات». بخش «سياسات» كه ابواب مهمى از فقه را شامل مى شود (مانند جهاد، امر به معروف و نهى از منكر، قضا و شهادات، حدود و ديات و قصاص) بخشى است كه از مسائل مربوط به حكومت سخن مى گويد؛ چرا كه جهاد و همچنين بعضى از مراحل امر به معروف نهى از منكر و نيز قضا و شهادات و اجراى حدود و قصاص، چيزى نيست كه بدون حكومت قابل پياده شدن باشد.
مسائل مربوط به انفال، خمس، زكات و اراضى خراجيه _ كه شالوده بيت المال اسلامى را تشكيل مى دهد _ نيز به روشنى بخشى از حكومت را ترسيم مى كند. بنابراين فقه اسلام آنچنان با مسائل سياسى و حكومتى آميخته است كه اجراى كامل آن، بدون تشكيل حكومت ممكن نيست. اينها همه شواهد روشنى است بر اينكه اسلام از حكومت و سياست جدا نمى باشد و حكومت و سياست به معنى تدبير نظام جامعه چنان در تار و پود تعليمات اسلامى نفوذ كرده كه اگر بخواهيم آن دو را از هم جدا كنيم، اسلام نامفهوم خواهد بود و كسانى كه مى كوشند اين دو را از هم جدا كنند در حقيقت مى خواهند اسلام را از اسلام جدا سازند و اسلام بدون اسلام تناقضی آشكار است.(1)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.