پاسخ اجمالی:
«نعمان بن عجلان» از صحابه پيامبر(ص) و از بزرگان انصار بود و فردی سخنور و شاعر محسوب مى شد. وي در روز سقيفه شعر بلندى سرود و در آن از امیرالمومنین(ع) حمایت کرد. این سوابق باعث شد تا امام علی(ع)، حكومت بحرين را او بسپارد. امّا متأسفانه از آنجا كه اموال كلان وسوسه انگيز است، به فساد مالی دچار شد و بدلیل بذل و بخشش بيت المال به نزديكان خود، مورد اعتراض مولا واقع شد؛ و وقتی امام(ع) حساب بيت المال را از او مطالبه كرد، چون نمى توانست حساب صحيحى ارائه دهد، به شام گريخت و به معاويه پيوست.
پاسخ تفصیلی:
«نعمان بن عجلان» از صحابه پيامبر(صلى الله عليه و آله و سلم) و از بزرگان انصار بود و سخنگو و شاعر آنها محسوب مى شد. از جمله اشعار او، شعر بلندى است كه در روز سقيفه سرود و بعد از آنكه يارى انصار را در ميدان هاى مختلف نسبت به اسلام و پيغمبر اكرم(صلى الله عليه و آله و سلم) برشمرد، اشعارش را با اين دو بيت در حمايت از حضرت علي(عليه السلام) پايان داد:
وَ كانَ هَوانا في عَليّ وَ إنَّهُ *** لَاَهْلٌ لَها مِنْ حَيْثُ تَدْري وَ لا تَدْري
وَصيُّ النَّبيِّ الْمُصْطَفى وَ ابْنُ عَمِّهِ *** وَ قاتِلُ فُرْسانِ الضَّلالَةِ وَ الْكُفْرِ
«ما على را مى خواستيم و او شايسته خلافت بود، از آنجا كه اطّلاع داشتى و از آنجا كه اطّلاع نداشتى.
او وصى پيغمبر برگزيده خداست و پسر عم اوست، او با سواران ضلالت و كفر پيكار كرد و آنها را از ميان برد».
به موجب همين سوابق، امام علي(عليه السلام)، بعد از «عمر بن ابى سلمه»، حكومت «بحرين» را به او سپرد و بيت المال را به دست او داد. امّا متأسفانه از آنجا كه اموال كلان وسوسه انگيز است، به فساد مالی دچار شد. او به هر يك از افراد قوم و قبيله خود كه به بحرين مى آمدند، مبلغ قابل ملاحظه اى از بيت المال را مى بخشيد. اين خبر به اميرمؤمنان علی(عليه السلام) رسيد نامه اى به او نوشت و ملامتش كرد و از او حساب و كتاب بيت المال را مطالبه نمود؛ ولى نعمان چون نمى توانست حساب صحيحى ارائه دهد، باقى مانده اموال بيت المال را برداشته به «شام» گريخت و به معاويه ملحق شد.(1)،(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.