پاسخ اجمالی:
از ديدگاه امام علي(ع)، رهبر الهي مدير و مدبّر و با اقتدار بايد سخنانش سنجيده و توأم با فكر و اندیشه باشد و كارهايش سنجيده و همراه با تدبير و عاقبت انديشى باشد و پس از آگاهى از درستى كار، آن را قاطعانه انجام دهد.
پاسخ تفصیلی:
ويژگى هايى كه امام علي(عليه السلام) درباره خودش به طور غيرمستقيم در خطبه 100 «نهج البلاغه» آورده است؛ در واقع اشاره به اوصافى است كه در هر رهبر الهى مدير و مدبّر و با اقتدار بايد باشد:
1. نخست اينكه: (بايد سخنانش سنجيده و توأم با فكر و تروّى باشد)؛ «دَلِیلُها مَکِیثُ الْکَلَامِ». همان گونه كه در روايت ديگرى از امام(عليه السلام) در «نهج البلاغه» آمده است: «لِسَانُ الْعَاقِلِ وَرَاءَ قَلْبِهِ، وَ قَلْبُ الْأَحْمَقِ وَرَاءَ لِسَانِهِ»(1)؛ (زبانِ عاقل پشت قلب او قرار گرفته و قلبِ احمق پشت زبان او است). يعنى خردمندان نخست مى انديشند، سپس سخن مى گويند؛ ولى سفيهان، نخست سخن مى گويند سپس پيرامون صحّت و بطلان كلام خود انديشه مى كنند!. 2. ديگر اينكه: كارهايش سنجيده و همراه با تدبير و عاقبت انديشى است و پس از آگاهى از درستى كار، آن را قاطعانه انجام مى دهد.
در حديثى از رسول خدا(صلى الله عليه و آله) مى خوانيم كه فرمود: «إِذَا هَمَمْتَ بِأَمْرٍ فَتَدَبَّرْ عَاقِبَتَهُ، فَإِنْ يَكُ خَيْراً وَ رُشْداً فَاتَّبِعَهُ، و إِنْ يَكُ غَيّاً فَاجْتَنِبْهُ»(2)؛ (هنگامى كه تصميم بر كارى گرفتى به عاقبت آن نيك بينديش! اگر خوب است و نيكى آن آشكار است، پيروى كن و اگر گمراهى است از آن بپرهيز).(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.