پاسخ اجمالی:
وساطت فرشتگان در نزول وحی مزایای خاصی دارد، از جمله: 1- براى انبياء تحمّل و دريافت وحى از طريق واسطه بودن فرشتگان، سهل تر و آسان تر است؛ در حالى كه به طريق مستقيم سنگين و مشكل تر است. 2- از اين طريق، ابلاغ وحى مطمئن تر جلوه می كند و رسميّت و اهميّت بيشترى دارد مانند نزول بعضى از سوره هاى قرآن که گروهى از فرشتگان جبرئيل را همراهى مى كردند تا اهميّت موضوع بر همگان آشكارتر شود.
پاسخ تفصیلی:
مى دانيم كه نزول وحى از راه هاي مختلفي صورت گرفته است:
1. گاه توسط فرشته بوده كه به عنوان پيك پروردگار عمل مى كرده، مانند نزول وحى بر پيامبر اسلام(صلى الله عليه و آله) به وسيله جبرئيل.
2. گاه از طريق شنيدن امواج صوتى كه به قدرت خدا در فضا ايجاد مى شده، مانند نزول وحى بر حضرت موسى(عليه السلام) از اين طريق. در داستان معراج نيز - طبق روايات - اين گونه وحى بر پيغمبر اكرم(صلى الله عليه و آله) نازل شده است.
3. و گاه از طريق الهام به قلب صورت مى گرفته است، همانگونه كه براى پيامبر اسلام(صلى الله عليه و آله) در پاره اى از مواقع صورت پذيرفته است.
اكنون اين سؤال پيش مى آيد: با توجّه به امكان وحى از طريق ايجاد امواج صوتى يا الهام به قلب، چه ضرورتى دارد كه فرشتگان واسطه وحى باشند؟
در جواب اين سؤال مهم مى توان گفت: نزول فرشته، داراى مزايايى است، از جمله:
1. از آنجا كه فرشتگان، موجودات مجرّدى هستند و بشر - هر كس باشد - دارای دو جنبه جسمانى و روحانى است، تحمّل و دريافت وحى از طريق وساطت فرشتگان براى انبياء سهل تر و آسان تر است؛ در حالى كه از طريق مستقيم سنگين و مشكل تر است.
2. نزول فرشته، وحى را به صورت مطمئن تر در نزد انبیاء جلوه می دهد و از اين گذشته رسميّت و اهميّت بيشترى دارد، چرا كه خداوند فرشته بزرگى را مأمور ابلاغ وحى ساخته است و جالب اينكه در بعضى از روايات آمده است كه به هنگام نزول بعضى از سوره هاى «قرآن مجيد»، گروهى از فرشتگان (گاه هفتاد هزار نفر) جبرئيل را همراهى مى كردند تا اهميّت موضوع بر همگان آشكارتر شود و به يقين، اين مزايا در هنگام الهام به قلب، يا شنيدن امواج صوتى وجود ندارد؛ هر چند آنها نيز در جاى خود مزاياى ديگرى دارند.(1)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.