پاسخ اجمالی:
امام علي(ع)، مطمئن ترين وسيله را براي انسان در اين مي داند كه او ميان خود و خدايش رابطه اى برقرار سازد. بر این اساس، پناه بردن به اسباب مادى و توسل به مخلوق، هرگز قابل اطمينان نبوده و نیست؛ زیرا تنها ذات خداوند ثابت و پايدار می ماند، که در واقع همان مفهوم توحيد افعالى است؛ البتّه اين سخن بدين معنا نيست كه ما به سراغ عالم اسباب و توسل به معصومين(ع) نرويم؛ زیرا تمام اينها از مصاديق ارتباط با خداوند است.
پاسخ تفصیلی:
امام علي(علیه السلام) در بخشی از نامه 31 «نهج البلاغه» می فرماید: (مطمئن ترين وسيله اى كه مى توانى به آن چنگ بزنى آن است كه ميان تو و خدايت رابطه اى برقرار سازى)؛ «وَ أَوْثَقُ سَبَبٍ أَخَذْتَ بِهِ سَبَبٌ بَيْنَكَ وَ بَيْنَ اللهِ سُبْحَانَهُ». اشاره به اينكه پناه بردن به وسايل مادى و توسل به مخلوق، هرگز قابل اطمينان نيست و به آسانى ممكن است هم آنها شكست بخورند و هم تو كه دست به دامان آنها زده اى. ثابت و جاودانه و پايدار، ذات پاك خداست كه هيچ چيز نمى تواند قدرتش را محدود سازد، بنابراين آن كس كه تكيه بر ذات پاكش كند تكيه بر جاى مطمئن و غير قابل زوالى كرده و اين همان توحيد افعالى است كه مى گويد: «لَا مُؤَثِّرَ فِى الوُجُودِ إلَّا اللهُ»؛ (مؤثر واقعى در عالم هستى تنها خداست). «قرآن مجيد» نیز مى فرمايد: «فَمَنْ يَكْفُرْ بِالطّاغُوتِ وَ يُؤْمِنْ بِاللهِ فَقَدِ اسْتَمْسَكَ بِالْعُرْوَةِ الْوُثْقَى»(1)؛ (بنابراين، كسى كه به طاغوت [بت و شيطان، و هر موجود طغيانگر] كافر شود و به خدا ايمان آورد، به محكم ترين دستگيره چنگ زده است).
بعضى گفته اند منظور از وسيله، «ايمان» و «قرآن مجيد» است؛ ولى روشن است كه جمله مفهوم گسترده ترى دارد و تمام وسائلى كه انسان را به خدا نزديك تر مى كند را در بر مى گيرد.
البتّه اين سخن بدين معنا نيست كه ما به سراغ عالَم اسباب نرويم و نيز بدان معنا نيست كه توسل به معصومين(عليهم السلام) نداشته باشيم؛ چرا كه اگر ذات پاك مسبّب الاسباب را در پشت عالَم اسباب ببينيم و توسل به معصومين(عليهم السلام) را به عنوان شفاعت در پيشگاه خدا بشمريم تمام اينها مصاديقى از رابطه با خدا محسوب مى شود.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.