پاسخ اجمالی:
امام علی(ع) می فرماید: «خداوند یاد خویش را مايه ی جلاى قلبها قرار داد، كه بر اثر آن گوش دل شنوا و چشمش باز و بينا مى گردد و دل از لجاجت به اطاعت باز مى گردد». زیرا هنگامی که یاد خداوند با انديشه همراه شد، پرده های غفلت کنار می رود و انسان حق را می بیند و صدای رهبران الهی را به گوش جان می شنود.
پاسخ تفصیلی:
امام(عليه السلام) در بخش آغازين خطبه 222 نهج البلاغه مى فرمايد: (خداوند سبحان و متعال ياد خويش را مايه جلاى قلبها قرار داده كه بر اثر آن گوش، پس از سنگينى [بر اثر غفلت] شنوا مى شود و چشم، پس از كم سويى بينا مى گردد و از لجاجت و عناد، به انقياد و اطاعت باز مى گردد [و رام مى شود])؛ «إِنَّ اللّهَ سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى جَعَلَ الذِّكْرَ(1)جِلاَءً(2)لِلْقُلُوبِ، تَسْمَعُ بِهِ بَعْدَ الْوَقْرَةِ(3)، وَ تُبْصِرُ بِهِ بَعْدَ الْعَشْوَةِ(4)، وَ تَنْقَادُ بِهِ بَعْدَ الْمُعَانَدَةِ».
آرى! هر گاه ذكر با فكر و انديشه همراه باشد، آثار عجيبى دارد. هنگامى كه انسان نام خدا را به عظمت مى برد و اوصاف جمال و جلالش را از علم و قدرت و سمع و بصر و مقام رحمانيّت و رحيميت و مراقبت او را نسبت به بندگان بر مى شمرد پرده هاى غفلت از مقابل چشم دل كنار مى رود و حق را به خوبى مى بيند. غوغاى هوا و هوسها فرو مى نشيند و صداى رهبران الهى و داعيان الى الله را با گوش جان مى شنود و نتيجه آن انقياد كامل در برابر فرمان خداست.
بعضى از شارحان معتقدند و يا احتمال داده اند كه منظور از «ذكر» در جمله بالا «قرآن مجيد» است به قرينه آنچه قرآن درباره خودش مى گويد: «وَهذَا ذِكْرٌ مُّبَارَكٌ أَنزَلْنَاهُ»(5) ولى به يقين ذكر مفهوم عامى دارد كه يكى از مصاديق برجسته آن آيات شريفه قرآن است.(6)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.